Hoornaar

Direct op zoek naar een ongediertebestrijder? Vul hieronder de 4 cijfers van uw postcode in en Bel Direct!

De hoornaar

Hoornaars zijn een soort wespen, maar op veel gebieden zijn ze nog gevaarlijker dan de wesp. Hij is dan ook groter en over het algemeen agressiever dan de gewone wesp. De hoornaar komt relatief veel voor in Europa, in Nederland is hij bovendien de grootste soort wesp die er voorkomt

Uiterlijke kenmerken

De hoornaar is dus de grootste wesp van West-Europa en hij wordt gemiddeld 30mm, maar de koningin van de hoornaar wordt vaak langer, zij kan wel 35mm worden. De hoornaar heeft een oranjerode kop die relatief groot is in verhouding met de rest van het lichaam, bovendien heeft hij hierbij een groot hoofdschild. Ook heeft hij een relatief groot gezicht, wat in het geval van wespen de clypeus wordt genoemd, op dit gezicht zitten bijvoorbeeld langwerpige ogen en twee duidelijk vooruitstekende kaken. Op de rest van zijn lichaam heeft de hoornaar twee paar vleugels en drie paar poten. Wat uniek is aan de hoornaar is dat hij geel met zwart is, maar ook deels oranjerood. Hier komt bij dat hij in Nederland goed te herkennen is aan zijn grootte.

Leefwijze

Hoornaars leven van plantesappen die vol zitten met suikersappen, maar om de larven in hun nesten te voeden moeten ze ook insecten vangen. De hoornaars halen deze suikersappen overigens vaak uit beschadigde bomen, ze likken het hieruit op. Ook rijpfruit wordt gebruikt om takken van bepaalde bomen worden open geknaagd. De larven hebben namelijk eiwitten nodig om te groeien, terwijl werkster suiker nodig hebben om veel te bewegen. Hoornaars vangen vooral veel muggen, vliegen en spinnen. Sommige soorten hoornaars zijn er zelfs om berucht dat ze nesten van bijen leegroven, de Europese hoornaar doen dit uiteraard niet dat we het weten. In tegenstelling tot de meeste wespensoorten zijn de hoornaars in de nacht actiever, hij gebruikt dan het maanlicht of wordt aangetrokken door kunstlicht.

Voortplanting hoornaar

Net als de gewone wesp is de hoornaar eusociaal, wat inhoudt dat ze in een nest leven waar ze voor elkaar zorgen. Hoornaars leven overigens maar één jaar, in de winter sterven ze, behalve de koningin, zij overwintert wel. Begin mei begint de koningin aan het bouwen van haar nest, zij is dan al bevrucht. Nestplaatsen kunnen bijvoorbeeld een holle boom zijn of een vogellegkastje. De koningin bouwt het nest van rottend hout, waarvan zij zelf een papierachtige massa maakt. De eerste legging verzorgt de koningin zelf terwijl ze aan het nest verder bouwt, de werksters die dan ontstaan zullen voor de rest van de larven zorgen en het voedsel verstrekken. Pas tegen het einde van de zomer zullen er mannetjes en vruchtbare vrouwtjes geboren worden, zodat er na de winter nieuwe nesten kunnen ontstaan.

 

Verspreiding en leefgebied

De hoornaar komt voor door heel Europa, en ook in delen van Azië vinden we hoornaar, al is dit vaak agressievere Aziatische hoornaar. De mens heeft de hoornaar ook naar Noord-Amerika, waar hij nu in het Zuidoosten voorkomt. In de jaren 50 dachten we dat hij in Nederland helemaal verdwenen is, maar de getallen zijn sindsdien weer toegenomen.

Natuurlijke vijanden

De hoornaar heeft een zeer pijnlijke steek waardoor hij door veel dieren wordt gemeden en weinig natuurlijke vijanden heeft. De wespendief, wat een roofvogel is, eet daarentegen toch graag hoornaars, wat je ook wel kunt denken met deze naam. Maar er zijn ook soorten kevers die in het nest van de hoornaar op de larven azen, en natuurlijk parasieten die achter de hoornaars zitten.

Bestrijding

Wanneer je toch door een hoornaar wordt gestoken dan is het wel belangrijk om alert te zijn, deze steek kan namelijk gevaarlijk zijn. Wanneer er iemand zich na de steek niet goed voelt dan is het belangrijk om direct naar het ziekenhuis te gaan, en anders is het koel houden van de plek erg belangrijk.

Een wespennest van de hoornaar kun je over het algemeen laten zitten zodra ze niet hinderlijk zijn, anders is het slim om bijvoorbeeld de brandweer in te schakelen om dit veilig op te ruimen.