zilvervisjes
- De hele dag beschikbaar
- U wordt direct geholpen
- Binnen 24 uur opgelost
- Lokale ongediertebestrijder
- Hoge klanttevredenheid
beoordeeld met een 9.2!
10+ jaar ervaring
Lokale bestrijders
Professioneel
5 sterren rating
Zilvervisjes
Zilvervisjes zijn misschien wel het meest voorkomende ongedierte van Nederland. Ze worden ook wel onterecht papiervisje of ovenvisje genoemd en behoren tot de familie franjestaarten. Er bestaan zo´n 370 verschillende soorten waarvan er slechts enkele in Nederland voorkomen. Zilvervisjes zijn niet gevaarlijk en leveren geen direct gevaar op voor de gezondheid. De naam zilvervisje heeft hij te danken aan zijn zilverachtige kleur. Deze kleur is afkomstig van zijn schildjes en doet zilverachtig aan. Dat het een visje wordt genoemd heeft te maken met de manier waarop het zich voortbeweegt. Dit lijkt op de beweging van een vis. Vandaar de naam zilver visje. Zilvervisjes worden vaak aangetroffen in vochtige ruimtes zoals in keukens of badkamers. Ze voeden zich daar met organisch materiaal dat is achtergelaten door mensen. Ze worden veelal niet veel groter dan één centimeter. Meestal kom je zilvervisjes ´s ochtends tegen in de gootsteen of in bad. De reden hiervoor heeft te maken met de manier waarop de zilvervis zich voortbeweegt. Door een gebrek aan grip wil hij nog wel eens uitglijden en op dit plekken terechtkomen.
Andere Soorten Zilvervisjes
Wereldwijd zijn er meer dan 370 verschillende soorten franjestaarten bekend. In Nederland komen we hoofdzakelijk de zilvervisjes, papiervisjes en de ovenvisjes tegen.
Papiervisje
Papiervisjes of boekenvisjes komen veelal voor in droge omgevingen. Niet voor niets worden het papiervisjes genoemd aangezien ze vaak worden aangetroffen in de omgeving van oude boeken en papier. Ze lijken extreem veel op hun soortgenoten maar voeden zich met ander materiaal. Papiervisjes eten de organische vezels van papier en hout.
Ovenvisje
In tegen tegenstelling tot de vochtige omgeving van het zilvervisjes en de droge omgeving van het papiervisje komt het ovenvisje veelal voor in warmere omgevingen. Bakkerijen waren daarom in het verleden geen onbekende plek voor deze soort. Tegenwoordig zien we ovenvisjes veel minder in Nederland.
Leefgebied van een Zilvervisje
Voor zover bekend komen zilvervisjes over de hele wereld voor. Afhankelijk van de omgeving gedijt de ene soort beter dan de ander. Meestal worden ze door mensen gezien op plekken als de badkamer en de keuken. Zilvervisjes zijn van nature dol op donkere plekken en verstoppen zich veelal in kieren en gaten. Wordt een plek belicht, dan is er goede kans dat het zilvervisje een andere leefgebied gaat zoeken.
Zilvervisjes in Nederland
Zilvervisjes komen zeer veel voor in Nederland. Hoewel het ongedierte meestal geen directe schade toebrengt aan de mens of zijn omgeving wordt het wel als onhygiënisch gezien. Je omgeving schoon en droog houden werkt in de meeste gevallen al. Als je toch zilvervisjes hebt in een vochtige omgeving dan kan dit duiden op lekkage of andere vochtproblemen.
Uiterlijke kenmerken van een zilvervisje
Naast dat een zilvervisje zich voortbeweegt als een vis en zilverkleuring is zijn er nog verschillende andere kenmerken waaraan te herkennen is.
Kop
Op het eerste gezicht is het niet duidelijk waar de kop van een zilvervisje zit. De kop van een zilvervisje loopt breed uit en heeft twee grote voelsprieten.
Borststuk
Kijk je naar een zilvervisje dan is niet direct duidelijk dat hij een borststuk heeft. Het lijkt eerder op één lang diertje. Toch heeft ook een zilvervisje een kleine torso met daarin de belangrijkste organen. Zilvervisjes zijn verder niet heel sterk en worden eenvoudig met een vinger platgedrukt.
Achterlijf
Het achterlijf heeft in totaal drie sprieten waarvan de functie enigszins onduidelijk is in de literatuur. De drie sprieten bestaan uit twee aanhangsels (cerci) en een caudaal filament.
Leefwijze
Zilvervisjes houden van donkere omgeving en zijn daarom veelal ‘s nachts actief. Overdag zijn ze minder actief en verstoppen ze zich in kleine kieren en gaten. Zilvervisjes komen veelal voor op vochtige locaties als kruipruimten, kelders, douches, toiletten, keukens badkamers. Ook nieuw gebouwde huizen hebben met regelmaat last van dit ongedierte omdat de muren en het hout van een nieuwe woning nog vochtig is.
Wat eet een zilvervisje?
Zilvervisjes doen zich tegoed aan organisch materiaal in de vorm van voedselresten, suikers en andere soorten koolhydraten zoals aardappel. Eigenlijk ruimen ze op wat wij als mensen in een keuken achterlaten. Sluit je bepaalde producten niet goed af, dan is er een reeele kans dan de zilvervis er ‘s nachts aan knaagt. Het diertje is echter zo klein en eet zo weinig dat weinig mensen er last van hebben.
Vijanden van een zilvervisje
Zilvervisjes komen veelal alleen in huizen voor. De vijanden van een zilvervisje moet je dus ook in huis zoeken. Bekend is dat muizen en spinnen zilvervisjes eten. Maar ook de mens is één van zijn vijanden. Een zilvervisje vangen met een zilvervisjesval is niet de meest effectieve manier om van dit ongedierte af te komen. Beter is het om de ruimte waarin ze zich bevinden goed te ventileren en droog te houden.
Voortplanting en Levensduur
Zilvervisjes kunnen tot wel 8 jaar oud worden wat relatief oud is voor een insect. Ze planten zich voort door eieren te leggen. Vrouwtjes leggen tot wel 100 eieren in hun hele leven wat voor insecten weer relatief weinig is.
Overlast & ziektes
Voor zover bekend worden er geen ziektes overgedragen door zilvervisjes. Wel zijn ze soms tot overlast. Hoewel zilvervisjes weinig schade toebrengen en mensen nooit pijn doen zorgt met name de schrikreactie voor een negatieve reactie. Een beestje in de keuken is namelijk onhygiënisch. Dit terwijl je zilvervisjes (vrijwel) nooit in grote aantallen zal tegenkomen.
Zilvervisjes in bed?
Zilvervisjes in bed komen minder vaak voor, ook hier geldt dat er mogelijk een ander probleem is. Het kan zijn dat het zilvervisje eigenlijk een bedwants is en dat men dus niet goed weet hoe een zilvervisje eruit ziet. Of ook hier heb je te maken met een vochtprobleem. In dat geval is een matras goed ventileren de oplossing.
Wat te doen tegen zilvervisjes?
Wil je zilvervisjes bestrijden dan is alleen het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet genoeg. Vaak duidt de aanwezigheid van dit ongedierte op andere problemen die hoofdzakelijk te maken hebben met vocht. Om zilvervisjes te voorkomen wordt dan ook aangeraden om te ventileren. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid van een ruimte omlaag gaat waardoor het ongedierte zich minder prettig voelt.
Op zoek naar een ongediertebestrijder?
Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.