Wespen bestrijden

Direct van uw ongedierte af?
 • De hele dag beschikbaar
 • U wordt direct geholpen
 • Binnen 24 uur opgelost
 • Lokale ongediertebestrijder
 • Hoge klanttevredenheid

  beoordeeld met een 9.2!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating

Wespen bestrijden

Let op! Wespen bestrijden is niet zonder gevaar. Bel altijd een ongediertebestrijder bij ernstige overlast.

Als de zomer nadert, komen ook de wespen tevoorschijn. Niets is vervelender dan deze agressieve insecten in de buurt van jouw huis of tuin. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wespen zelf te bestrijden en ze uit jouw buurt te houden. Wil je meer weten over wat je zelf kan doen? Lees dan verder. Wil je het uitbesteden aan een professionele wespenbestrijder, bel ons dan! We zijn 7 dagen per week geopend in het hoogseizoen.

Wat kan je zelf doen?

Zelf wespen bestrijden kan op verschillende manieren. Niet elke aanpak geeft dezelfde uitkomst en andere strategieën zijn simpelweg niet effectief. We hebben hieronder verschillende methoden in willekeurige volgorde voor je op een rij gezet die jou op weg kunnen helpen om af te komen van dit vervelende insect. Werkt geen van deze methoden? Dan zit er maar één ding op, en dat is ons bellen.

1. Hang een nep wespennest op

Een nep wespennest kan een effectieve manier zijn om wespen op afstand te houden. Wespen zijn territoriaal en vermijden een gebied als ze denken dat er een andere wespenkolonie aanwezig is. Een nep wespennest kan deze indruk geven en zo voorkomen dat wespen zich in de buurt van jouw huis of tuin vestigen.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat een nep wespennest volledig effectief is, zijn er veel positieve ervaringen van mensen die deze methode hebben gebruikt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit geen gegarandeerde oplossing is en dat het alleen werkt als de wespen nog niet in de buurt zijn. Als er al een wespennest aanwezig is, zal een nep wespennest de wespen niet stoppen om het gebied te koloniseren.

2. Gebruik wespenspray

Wespenspray is een van de meest populaire en effectieve manieren om wespen te bestrijden. Het is een snelle en gemakkelijke oplossing om wespen direct te doden en kan helpen bij het verwijderen van individuele wespen die zich in jouw huis of tuin bevinden.

Een nadeel van het gebruik van een wespenspray is echter dat het alleen werkt bij individuele wespen die zichtbaar zijn. Het kan niet helpen bij het bestrijden van een heel wespennest en kan zelfs gevaarlijk zijn om te gebruiken bij een grotere kolonie. Als je de spray gebruikt bij een nest, kan dit de wespen agressiever maken en hen ertoe aanzetten om jou te steken.

Bovendien kunnen de chemicaliën in wespenspray schadelijk zijn voor huisdieren, andere insecten en zelfs mensen. Het is daarom belangrijk om de instructies op de spray te volgen en deze op een veilige manier te gebruiken.

3. Zorg voor rook

Rook kan een effectieve manier zijn om wespen te bestrijden. Wespen zijn gevoelig voor geur en als ze rook ruiken, kunnen ze het gebied verlaten. Dit kan handig zijn bij het verwijderen van individuele wespen of het bestrijden van een klein wespennest.

In het algemeen kan rook een effectieve manier zijn om wespen te bestrijden als het op de juiste manier wordt gebruikt. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de nadelen en veiligheidsmaatregelen te nemen om letsel of schade te voorkomen.

4. Maak (of koop) een wespenval

Een wespenval kan een effectieve manier zijn om wespen te bestrijden, vooral als je last hebt van een groot aantal wespen in je tuin of op je terras. Wespenvallen werken door lokstoffen te gebruiken om wespen aan te trekken en ze vervolgens te vangen in een container waaruit ze niet kunnen ontsnappen.

Hoewel wespenvallen over het algemeen effectief zijn in het vangen van wespen, is het belangrijk om te onthouden dat het gebruik van wespenvallen de wespennesten in de buurt niet zal verwijderen. Het kan ook geen volledige oplossing bieden als je last hebt van een groot aantal wespen in de buurt. In dat geval kan het beter zijn om professionele hulp in te schakelen om het probleem op te lossen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat wespenvallen niet selectief zijn in het vangen van wespen. Ze kunnen ook andere nuttige insecten vangen, zoals bijen en vlinders, dus het is belangrijk om de val op de juiste plaats te zetten en te controleren om te voorkomen dat deze andere insecten vangt.

In het algemeen kan een wespenval een effectieve manier zijn om wespen te bestrijden, maar het is belangrijk om rekening te houden met de beperkingen van deze methode en om voorzichtig te zijn bij het plaatsen van de val om te voorkomen dat er andere nuttige insecten worden gevangen.

Wespen voorkomen

Er zijn verschillende manieren om wespen te voorkomen en het beste is om een combinatie van deze methoden te gebruiken om het probleem aan te pakken. Hier zijn enkele effectieve manieren om wespen te voorkomen:

 • Verwijder voedselbronnen: Wespen worden aangetrokken door zoetigheid en voedselresten. Zorg ervoor dat voedselresten en drankjes worden opgeruimd en afgedekt. Laat geen open vuilnisbakken of -zakken buiten staan.
 • Zet geen bloemen neer die wespen aantrekken: Wespen worden aangetrokken door zoete bloemen, zoals lavendel en kamperfoelie. Probeer deze planten te vermijden in de buurt van plekken waar je veel bent.
 • Houd ramen en deuren gesloten: Zorg ervoor dat ramen en deuren gesloten blijven om wespen buiten te houden. Als je ramen open wilt houden, gebruik dan horren om wespen buiten te houden.
 • Vermijd felgekleurde kleding: Wespen worden aangetrokken door felle kleuren, dus het is het beste om neutrale kleuren te dragen.
 • Gebruik geen parfum of geparfumeerde producten: Parfum en geparfumeerde producten kunnen wespen aantrekken, dus het is het beste om deze producten te vermijden als je buiten bent.
 • Hang een nep wespennest op: Een nep wespennest kan helpen om wespen af ​​te schrikken, omdat het lijkt alsof er al een wespennest aanwezig is en de wespen de locatie vermijden.

Door deze maatregelen te nemen kun je wespen voorkomen. Het is ook belangrijk om waakzaam te blijven en snel te handelen als er toch wespen verschijnen, om te voorkomen dat ze een nest bouwen en zich vermenigvuldigen.

Wat moet je vooral niet doen?

Er zijn enkele maatregelen die je beter niet kunt nemen als het gaat om het bestrijden van wespen. Hier zijn enkele voorbeelden:

Een wespennest kapot maken:

Het is nooit een goed idee om een wespennest kapot te maken. Als je een wespennest verstoort, kan dit ertoe leiden dat de wespen zich bedreigd voelen en agressief worden. Dit kan leiden tot wespensteken, wat pijnlijk kan zijn en in sommige gevallen levensbedreigend kan zijn.

Een stofzuiger gebruiken:

Het lijkt misschien een slim idee om een stofzuiger te gebruiken om wespen op te zuigen, maar dit is eigenlijk een gevaarlijke methode. De wespen worden in de stofzuiger opgesloten en kunnen geïrriteerd raken en steken, zelfs als ze niet zichtbaar zijn. Daarnaast kan het gebruik van een stofzuiger leiden tot het verspreiden van de geur van wespen en het aantrekken van meer wespen.

Het gebruik van vuur:

Sommige mensen denken dat het gebruik van vuur een effectieve manier is om wespen te doden, maar dit is een gevaarlijke methode die niet wordt aanbevolen. Het gebruik van vuur kan brand veroorzaken en de verspreiding van wespen en hun nesten versnellen.

Het gebruik van insecticiden:

Het gebruik van insecticiden in de buurt van een wespennest kan ervoor zorgen dat de wespen agressief worden en uitvliegen. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die in de buurt zijn en kan de verspreiding van wespen naar andere delen van het huis of de tuin versnellen.

Het gebruik van water:

Hoewel sommige mensen beweren dat het spuiten van water een effectieve methode is om wespen te verjagen, is dit geen aanbevolen methode om wespen te bestrijden. Het spuiten van water kan de wespen tijdelijk afleiden of vertragen, maar het zal ze niet doden of permanent verjagen. Bovendien kan het spuiten van water de wespen agressief maken en ertoe leiden dat ze gaan steken. Het is daarom beter om preventieve maatregelen te nemen om wespen te voorkomen in plaats van ze te bestrijden als er al een probleem is ontstaan.

Wat zijn de kosten van wespen bestrijden?

De kosten van wespenbestrijding variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het wespennest, de locatie van het nest, de mate van wespenoverlast en de gekozen bestrijdingsmethode.

Als je ervoor kiest om professionele hulp in te roepen, kunnen de kosten variëren van enkele tientallen euro’s tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van de bovengenoemde factoren en de tarieven van de bestrijdingsbedrijven. Het is raadzaam om van tevoren offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven en de prijzen en diensten te vergelijken.

Als je ervoor kiest om zelf wespen te bestrijden, hangen de kosten af van de methode die je gebruikt. Sommige methoden zijn vrij goedkoop, zoals het plaatsen van nepwespennesten of het afsluiten van openingen in het huis of de tuin om te voorkomen dat wespen naar binnen komen. Andere methoden, zoals het kopen van professionele wespensprays, kunnen duurder zijn.

Wespen bestrijden in uw tuin? Volg deze tip:

Als je wespen in de tuin hebt, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de overlast te verminderen. Hieronder volgen enkele tips:

 1. Houd eten en drinken afgedekt: Wespen worden aangetrokken door voedsel en zoete dranken. Het afdekken van eten en drinken voorkomt dat wespen hierop afkomen.
 2. Verwijder afval: Zorg ervoor dat afvalbakken goed zijn afgesloten en leeg ze regelmatig. Laat geen etensresten of andere organische materialen buiten liggen.
 3. Vermijd fel gekleurde kleding: Wespen worden aangetrokken door felle kleuren, zoals geel en groen. Vermijd het dragen van deze kleuren wanneer er wespen in de buurt zijn.
 4. Blijf kalm: Wespen kunnen agressief worden wanneer ze zich bedreigd voelen. Maak geen plotselinge bewegingen en sla niet naar wespen.
 5. Gebruik geen parfum of deodorant met een sterke geur: Wespen worden aangetrokken door zoete geuren.
 6. Maak gebruik van natuurlijke afweermiddelen: Er zijn verschillende natuurlijke afweermiddelen die wespen op afstand kunnen houden, zoals kruidnagelolie, muntolie, en citroengrasolie. Deze kunnen worden aangebracht op kleding of op tafelbladen.
 7. Plaats een wespenval: Een wespenval kan helpen om wespen weg te lokken bij de plekken waar je zit of eet. Er zijn verschillende soorten wespenvallen verkrijgbaar, of je kunt er zelf een maken met een fles en wat zoetigheid.
 8. Belangrijk: Probeer nooit zelf een wespennest te verwijderen. Schakel hiervoor altijd een professionele ongediertebestrijder in.

Soorten wespen

Er zijn veel verschillende soorten wespen over de hele wereld, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende wespensoorten in Europa:

Gewone wesp (Vespula vulgaris) – Dit is een van de meest voorkomende wespen in Europa. Ze zijn geel en zwart gestreept en hebben een karakteristieke slanke taille.

Duitse wesp (Vespula germanica) – Deze wespensoort lijkt erg op de gewone wesp, maar heeft meer zwarte vlekken op hun lichaam en een driehoekige patroon op hun buik.

Hoornaar (Vespa crabro) – Dit is de grootste wesp in Europa en kan tot wel 3,5 cm lang worden. Ze zijn bruin en geel gestreept en hebben een pijnlijke steek.

Papierwesp (Polistes spp.) – Deze wespen maken hun nesten van papierachtig materiaal en zijn vaak roodachtig of geelbruin van kleur.

 

Veelgestelde vragen

 

Wat is de oorzaak van een wespenplaag?

Een wespenplaag kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

Voedselbronnen: Wespen worden aangetrokken door voedselbronnen, zoals open vuilnisbakken, fruitbomen, zoete drankjes en voedselresten op tafels en picknickplaatsen. Wanneer deze voedselbronnen beschikbaar zijn in overvloed, kan het aantal wespen in de omgeving toenemen.

Weersomstandigheden: Wespen gedijen bij warm en zonnig weer. Een warme en droge zomer kan leiden tot een toename van de populatie van wespen.

Beschikbaarheid van nestplaatsen: Wespen hebben een geschikte plaats nodig om hun nest te bouwen, zoals holtes in muren, onder daken, in bomen en struiken en in de grond. Wanneer er veel geschikte nestplaatsen beschikbaar zijn, kan het aantal wespenkolonies toenemen.

Predatoren: Als natuurlijke predatoren van wespen, zoals vogels en spinnen, in een bepaalde omgeving afwezig zijn, kan het aantal wespen toenemen.

Winterslaap: In de winter kunnen wespen hun nesten verlaten en op zoek gaan naar een warme plek om te overwinteren. Als er in de buurt van huizen of gebouwen een warme plek beschikbaar is, kunnen wespen hierheen trekken en in de lente weer tevoorschijn komen om een nieuwe kolonie te stichten.

Het is belangrijk om de oorzaken van een wespenplaag te identificeren om zo maatregelen te kunnen nemen om deze te voorkomen.

 

Zijn wespen gevaarlijk?

Wespen kunnen inderdaad gevaarlijk zijn voor mensen. Ze hebben een angel waarmee ze gif kunnen injecteren, en sommige mensen kunnen een allergische reactie ontwikkelen op dit gif. In zeldzame gevallen kan een wespensteek zelfs leiden tot anafylactische shock, wat een levensbedreigende reactie is die onmiddellijke medische hulp vereist.

Bovendien kunnen wespen ook agressief worden als ze zich bedreigd voelen of als hun nest wordt verstoord. Als je per ongeluk in de buurt van een wespennest komt, kunnen de wespen je steken om zichzelf te verdedigen. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en ongemak.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn als je in de buurt van wespen bent en om hun nesten niet te verstoren. Als je een wespennest in de buurt van je huis hebt, is het raadzaam om professionele hulp in te roepen om het nest veilig te laten verwijderen.

 

Welke insecten worden door een wesp gegeten?

Wespen zijn over het algemeen roofzuchtige insecten en jagen op andere insecten als prooi om te eten. Ze voeden zich met verschillende soorten insecten, zoals vliegen, muggen, kevers, rupsen, spinnen en zelfs andere wespen. Wespen kunnen ook nectar en zoete vruchten eten, vooral later in het seizoen wanneer hun prooiaanbod afneemt.

Wespen spelen een belangrijke rol in de natuurlijke bestrijding van plagen omdat ze veel insecten eten die schadelijk kunnen zijn voor landbouwgewassen en tuinen. Aan de andere kant kunnen wespen ook hinderlijk worden als ze in de buurt van mensen komen en agressief worden bij het zoeken naar voedsel.

 

 

Komen wespen terug na het verwijderen van een nest?

Wespen komen over het algemeen niet terug naar een locatie waar hun nest is verwijderd, tenzij er nog resten van het oude nest achterblijven. Als het nest volledig wordt verwijderd en er geen sporen van de oude structuur achterblijven, zullen wespen meestal elders een nieuw nest bouwen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat wespen in het volgende jaar terug kunnen keren naar dezelfde omgeving, omdat ze zich aangetrokken voelen tot voedselbronnen en andere factoren zoals geschikte omgevingen om een nieuw nest te bouwen.

 

Hoe lang leven wespen?

De levensduur van wespen varieert afhankelijk van de soort. De meeste wespen leven echter niet langer dan een paar weken tot een paar maanden.

De levenscyclus van een wesp begint wanneer de koningin in het voorjaar ontwaakt uit haar winterslaap en begint met het zoeken naar een geschikte plaats om een nieuw nest te bouwen. De koningin legt dan eieren die zich ontwikkelen tot larven, die worden gevoed door andere leden van de kolonie. De larven verpoppen en ontwikkelen zich tot volwassen wespen, die dan het werk van het verzorgen van de kolonie overnemen.

De levensduur van een individuele wesp hangt af van zijn rol in de kolonie. Werkster wespen, die verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van het nest en het voeden van de larven, leven meestal niet langer dan een paar weken tot een maand. Mannetjes wespen leven ook slechts enkele weken. De koninginwesp kan echter veel langer leven, soms tot wel een jaar of langer, vooral als ze een beschutte plaats vindt om te overwinteren.

Op zoek naar een ongediertebestrijder?

Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.

24/7 beschikbaarheid

100% Tevredenheid

Inclusief vergunning

Wij zijn in de onderstaande steden actief:

Aalst, Antwerpen, Baasrode, Beerzel, Beringe, Booischot, Brakel, Brugge, Brussel, Duffel, Eeklo, Eernegem, Essen, Geldrode, Genk, Gent, Grembergen, Hasselt, Itegem, Koksijde, Kontich, Kortijk, Kosten, Lebbeke, Leuven, Limburg, Mechelen, Meise, Moorsele, Oostende, Oostmalle, Roeselare, Rotselaar, Sint-niklaas, Stabroek, Zele.

Wespen bestrijden? Bel voor bestrijding: 078 - 487 845!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating