Wespen
- De hele dag beschikbaar
- U wordt direct geholpen
- Binnen 24 uur opgelost
- Lokale ongediertebestrijder
- Hoge klanttevredenheid
beoordeeld met een 9.2!
10+ jaar ervaring
Lokale bestrijders
Professioneel
5 sterren rating
Wespen
Wespen zijn slanke geel-zwarte insecten die in de zomer veel voorkomen in Nederland. Wespen staan over het algemeen niet goed bekend omdat ze vaak hun nesten bouwen in de buurt van mensen. Ook kunnen ze mensen pijnlijk steken als ze zich bedreigd voelen. Toch zijn het ook nuttige dieren, omdat ze vliegen en muggen eten.
Soorten wespen
Wespen behoren tot de familie van wespachtigen. Binnen de familie van wespachtigen worden tien families onderscheiden met 24.000 soorten. De in Nederland meest voorkomende soorten wespen behoren tot de familie van papierwespen, waaronder de hoornaar, Duitse wesp en gewone wesp. De Duitse wesp en gewone wesp staan ook wel bekend als limonadewesp.
Hoornaar
Hoornaars zijn grote wespen die wel 3,5 centimeter lang kunnen worden. Hoornaars zijn minder agressief dan andere wespensoorten. De hoornaar kan worden onderscheiden doordat ze een grotere kop hebben in vergelijking met andere wespen. Ook hun oranje tot rode kleur maakt dat ze makkelijk herkenbaar zijn als hoornaar.
Duitse wesp
De Duitse wesp is te onderscheiden van andere wespen door een gele kop met zwarte vlekken op de voorkant, echter ontbreken deze vlekken soms. Ook kan de Duitse wesp uiterlijk worden onderscheiden van de gewone wesp door zwarte stippen op het achterlijf.
Gewone wesp
De gewone wesp lijkt op de Duitse wesp maar is te onderscheiden van de Duitse wesp doordat de gewone wesp een verticale streep op de kop heeft, die aan de onderzijde verbreed is.
Leefgebied van een wesp
Wespen komen over de hele wereld voor, maar worden vooral veel gezien op het noordelijk halfrond in Europa, Noord-Amerika en sommige delen van Azië. Wespen leven in de buurt van hun nest die wordt gemaakt op beschutte plekken, bijvoorbeeld onder de grond, onder dakgoten of op zolders/vlieringen. Ook zijn ze vaak te vinden bij fruitbomen, etenswaren en vuilnisbakken.
Wespen in Nederland
In Nederland komt de gewone wesp het meest voor. Andere soorten die voorkomen zijn de hierboven beschreven Duitse wesp en hoornaar. Andere soorten die voorkomen zijn bijvoorbeeld de blokhoofdwesp en de veldwesp.
Uiterlijke kenmerken van een wesp
Wespen zijn te herkennen aan hun slanke geel met zwarte lijf, angel en wespentaille. Meestal hebben ze geen tot weinig beharing. De grootte kan verschillen per soort en individu. Werksters (vrouwtjes) en darren (mannetjes) zijn doorgaans 1-1,5 cm en de koninginnen zijn met hun circa 2 centimeter iets groter.
Kop
Wespen hebben aan de zijkant van hun kop twee grote, langwerpige facetogen. Aan de bovenzijde van de kop zijn drie bijogen (de ocelli) te vinden. De kop heeft ook twee zijwaarts bewegende kaken met daaronder monddelen. Hiermee kunnen ze likken en zuigen. Tussen de ogen bevinden zich twee dikke zwarte voelsprieten.
Borststuk
Het borststuk heeft twee paar doorzichtige vliesvleugels. Aan het borststuk bevinden zich ook de zes poten. De overgang van het borststuk naar het achterlijf is dun, het bekende wespentaille.
Achterlijf
Het wespentaille maakt het achterlijf heel flexibel. Aan het achterlijf van de wespen bevindt zich bij vrouwelijke wespen een angel waarmee gestoken kan worden. Bij mannetjes ontbreekt de angel, mannetjes kunnen dus ook niet steken. De angel bevat geen weerhaken dus een wesp kan meerdere keren opnieuw steken.
Vergelijkbare dieren/insecten
Insecten die vaak worden verward met wespen zijn bijen en hommels. Wespen zijn te onderscheiden van bijen en hommels doordat ze geen beharing hebben. Bijen en hommels zijn ook te onderscheiden van wespen doordat ze beide minder agressief zijn dan wespen. Wespen zijn meestal ook iets kleiner dan bijen en hommels.
Leefwijze
Wespen zijn sociale insecten die leven in een kolonie van een paar honderd tot duizend wespen. Ze leven in wespennesten die door de wespenkoningin gemaakt worden van een papje bestaande uit houtvezels van bijvoorbeeld schuttingen en boomschors en speeksel. Deze nesten zijn te herkennen aan een gestreept patroon en zijn ongeveer 20 tot 30 centimeter groot. In de winter sterven alle wespen, behalve de koninginnen, die overwinteren.
Wat eet een wesp?
Wespen zoeken naar eten in een straal van een paar honderd meter tot 1 kilometer om hun nest. Wespen voeden zich met eiwitrijke insecten zoals vliegen, bijen en rupsen. Ook houden ze van alles wat zoet is zoals limonade, stroop, jam, fruit, nectar en zelfs bier. De werksters voeden zich met druppels zoetstof die door de larven worden uitgescheiden.
Vijanden van de wesp
Vijanden van de wesp zijn vogels, spinnen en andere wespen. Deze dieren eten wespen. Ook de mens is een vijand van de wesp doordat wespennesten vaak bestreden worden als deze zich op ongewenste locaties bevinden.
Voortplanting en Levensduur
De voortplanting van wespen begint met de koningin die circa eind april eitjes legt in zeshoekige broedcellen in het wespennest. Zij dekt deze cellen af en als de eitjes na 7-10 dagen zijn uitgekomen worden de larven gevoed met stukjes van insecten. Na 1-2 weken verpoppen de larven en komen er na nogmaals 1-2 weken werksters uit. Het totale proces van ei naar volwassen wesp duurt 3 tot 5 weken.
De werksters nemen de taken van de koningin over, behalve het leggen van eitjes wat de koningin blijft doen. Naarmate de kolonie groter wordt breidt het nest zich uit. Pas later in het seizoen, rond augustus en september komen er darren (mannetjes) en nieuwe koninginnen uit de eitjes. Zodra er een keer nachtvorst optreedt sterven alle wespen. Alleen de nieuwe koninginnen overleven en overwinteren, om in het voorjaar een nieuw wespennest te beginnen.
Overlast & ziektes
Wespen veroorzaken met name overlast door te steken en hun nesten in en rondom huizen te bouwen. Ze komen af op zoetigheid en voelen zich dan snel bedreigd waardoor ze kunnen steken. Een wespensteek zorgt voor meestal voor een pijnlijke, jeukende zwelling. Hoe je erop reageert verschilt per persoon. Bij de een zorgt een wespensteek alleen voor lokale jeuk en pijn, bij anderen zorgt het voor een erge allergische reactie met symptomen als misselijkheid en uitslag over het hele lichaam. Als een wesp in de tong of keelholte steekt kan dit zelfs zorgen voor afsluiting van de ademwegen.
De nesten zorgen ook voor overlast omdat dit tot schade kan leiden aan gebouwen en isolatiemateriaal. Nesten in de buurt van plekken waar veel mensen leven zorgen ervoor dat de wespen vaker in contact komen met mensen wat het risico op een wespensteek groot maakt.
Op zoek naar een ongediertebestrijder?
Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.