Tapijtkever
- De hele dag beschikbaar
- U wordt direct geholpen
- Binnen 24 uur opgelost
- Lokale ongediertebestrijder
- Hoge klanttevredenheid
beoordeeld met een 9.2!
10+ jaar ervaring
Lokale bestrijders
Professioneel
5 sterren rating
Tapijtkever
Bij ongedierte denken mensen al snel aan kakkerlakken en zilvervisjes. Ook tapijtkevers mogen echter tot deze categorie gerekend worden. Deze insecten danken hun naam aan het feit dat tapijt voor hun larven een waar walhalla van voedsel is. Hierdoor kunnen ze heel wat schade in huis veroorzaken.
Leefgebied tapijtkevers
Kevers zijn over de hele wereld te vinden en ook de tapijtkever komt in veel landen voor. Wat de tapijtkever anders maakt dan veel andere keversoorten, is zijn voorkeur voor een leven binnenshuis. Er is slechts een andere keversoort (de spekkever) die die voorkeur deelt. De tapijtkever eet graag dierlijke producten. Daardoor is hij vaak te vinden in vogelnestjes. Wanneer er vogelnesten onder het dak zitten, is de kans groot dat de tapijtkever zich via het dak uiteindelijk binnenshuis nestelt. Eitjes worden gelegd op een voedselrijke plek, bijvoorbeeld in tapijt. De larven die uit de eitjes komen doen zich vervolgens te goed aan dat tapijt, met alle gevolgen van dien.
Uiterlijke kenmerken van de tapijtkever
Keversoorten lijken veel op elkaar. Ze kunnen verschillen in grootte, kleur en voedselvoorkeur, maar lichamelijk bestaan deze insecten uit een aantal vaste onderdelen.
Kop van de tapijtkever
De ogen van kevers zijn bijzonder en zeker een keer het bestuderen waard. Let vooral eens op de ogen. Een tapijtkever heeft samengestelde ogen aan de voorkant van de kop. Zulke samengestelde ogen worden ook wel facetogen genoemd, omdat ze bestaan uit een heleboel kleine oogjes bij elkaar. Het principe is te vergelijken met de opbouw van de ogen van vliegen. Tapijtkevers kunnen dingen die dichtbij zijn met die ogen prima zien. Op langere afstand laat het zicht het echter afweten. Om eten of een partner te vinden gebruikt de tapijtkever daarom een ander zintuig: de voelsprieten. De voelsprieten van kevers zitten vol met speciale cellen die niet voelen maar juist ruiken. Minieme geurdeeltjes kunnen ermee opgevangen en geroken mee worden, tot op wel kilometers afstand. Wanneer een vrouwtje eitjes wil leggen, zoekt ze met behulp van haar voelsprieten een plek met veel voedsel – bijvoorbeeld een tapijt dus.
Nog een interessant onderdeel van de kop zijn de kaken. Alle soorten kevers hebben kleinere of grotere mandibels. Dit zijn de bovenste kaken. Ook de tapijtkever heeft deze mandibels dus, maar bij deze soort zijn ze niet opvallend aanwezig. Dit komt doordat ze voor het voedsel waar hun voorkeur naar uitgaat geen grotere of sterkere kaken nodig hebben.
Het borststuk van de tapijtkever
Het borststuk is het grootste onderdeel van het lijf van de tapijtkever. Het is op te delen in drie verschillende segmenten. De achterpoten en de vleugeltjes zitten aan het achterste deel; de metathorax. De dekschildjes en het middelste paar poten zitten vast aan het middelste deel; de mesothorax. En dan is er nog de prothorax. Dat is het voorste deel van het borststuk en daaraan vast zitten de twee voorste poten. Tapijtkevers kunnen goed vliegen en dat is terug te zien aan de vorm van het borststuk. De vliegspieren zijn sterk en hebben daardoor veel ruimte nodig. Daarom is het borststuk een beetje bol.
Dat het borststuk uit drie segmenten bestaat, is aan de bovenkant trouwens lastig te zien. Door de schildjes op zijn rug lijkt de kever anders in elkaar te zitten. Wanneer de kever wordt omgedraaid is het beter te zien. Dan wordt duidelijk dat het voorste delen van het borststuk onder het halsschild zit en het achterste deel onder de vleugels.
Het achterlijf van de tapijtkever
Tapijtkevers kunnen vliegen, maar niet zo goed als bijvoorbeeld vliegen en libellen. Dit komt gedeeltelijk doordat de tapijtkevers maar twee vleugels hebben. Veel andere insecten hebben er vier en dat maakt het vliegen makkelijker. Gedeeltelijk komt het ook door de dekschilden. Die liggen over de achtervleugels heen, waardoor deze niet goed gebruikt meer kunnen worden. Toch zijn tapijtkevers nog wel in staat om te vliegen. Dit gaat op een manier die vergelijkbaar is met het vliegen van een lieveheersbeestje. Om vooruit te komen worden de dekschilden schuin omhoog en opzij uitgeslagen, zodat ze de vleugels niet in de weg zitten. Overigens is dat niet de enige overeenkomst tussen tapijtkever en lieveheersbeestje. Beide diertjes hebben een veelkleurig dekschildje, waardoor de tapijtkever ook wel eens wordt aangezien voor een lieveheersbeestje.
De achtervleugels van tapijtkevers zijn langer dan de voorvleugels. Eigenlijk passen ze daardoor niet onder de dekschilden. Om dit probleem op te lossen vouwt de tapijtkever ze na het vliegen op. Dit gebeurt door middel van vleugeladergewrichten.
Wat eten tapijtkevers?
Volwassen tapijtkevers kunnen binnenshuis leven, maar ook buitenshuis voelen ze zich prima op hun plek. Daar zoeken ze naar bloemen, waar ze nectar en stuifmeel uit halen. Al vliegend kunnen ze redelijk grote afstanden afleggen. Vogelnesten zijn een favoriete verblijfplaats voor de tapijtkever, omdat daarin veel voedsel (dierlijke producten) te vinden zijn. Wanneer de tapijtkever kans ziet om binnen eitjes te leggen, doet ze dat meestal op een plek met tapijt. Hoewel deze kever ook wel museumkever wordt genoemd, mag het duidelijk zijn dat de naam tapijtkever ook prima past. Naast tapijt eten larven graag wol en textiel. Van natte plaatsen houden tapijtkevers niet. Zowel volwassen exemplaren als de larven geven de voorkeur aan een droge omgeving.
Vijanden van de tapijtkever
De natuurlijke vijanden van de tapijtkever zijn vogels, maar ook insecten zoals de sluipwesp. Ook spinnen zullen een tapijtkever of larve niet laten liggen. Hoewel tapijtkevers graag in vogelnesten zitten, zijn ze hun leven daar dus eigenlijk niet zeker.
Overlast en ziektes
Hoewel tapijtkevers in huis voor veel overlast kunnen zorgen, kunnen ze voor zover bekend geen ziektes veroorzaken. Tapijtkevers hoort tot het soort insecten dat geïnteresseerd is in bepaald materiaal (in dit geval wol of tapijt) en niet in onhygiënische omstandigheden. Insecten die vooral in dat laatste interesse hebben, dragen vaker ziekten met zich mee. Dat neemt niet weg dat tapijtkevers, en dan met name de larven, veel overlast en schade kunnen veroorzaken. In dergelijke gevallen is het van groot belang dat er actie tegen ondernomen wordt.
Tapijtkever bestrijden
Wilt u de tapijtkever bestrijden maar heeft u geen idee hoe? Neem dan contact op met een lokale ongediertebestrijder.
Op zoek naar een ongediertebestrijder?
Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.