steenmarter bestrijden
- De hele dag beschikbaar
- U wordt direct geholpen
- Binnen 24 uur opgelost
- Lokale ongediertebestrijder
- Hoge klanttevredenheid
beoordeeld met een 9.2!
10+ jaar ervaring
Lokale bestrijders
Professioneel
5 sterren rating
Steenmarters bestrijden
De steenmarter wordt tegenwoordig steeds vaker gesignaleerd in woonwijken. Deze jager past zich makkelijk aan aan zijn omgeving. Daardoor ruilen ze regelmatig hun natuurlijke habitat van loofbossen, bosranden en rotsachtige heuvels in voor een leven tussen de mensen. De steenmarter mag er op het eerste gezicht guitig en schattig uitzien, maar het is een echte jager die ook nogal wat schade kan aanrichten. Wanneer je één of meerdere marters in of om het huis hebt dan kun je bijna niet anders dan de steenmarter bestrijden om schade aan gebouwen of auto’s te voorkomen. De steenmarter is een omnivoor en eet dus zowel vlees als fruit en groenten. Een volwassen steenmarter kan ongeveer 40 tot 50 centimeter lang worden en lijkt vaak groter door de pluimstaart die nog eens zo’n 25 centimeter lang is. Ze hebben een bruine vacht met een witte bef op hun borst. Het dier is vooral ‘s nachts en bij schemering actief. Steenmarters bestrijden is nog niet zo eenvoudig aangezien het een beschermde diersoort betreft.
Steenmarter overlast? Dit zijn de belangrijkste symptomen:
Kapotte elektriciteitskabels
Zowel in auto’s als binnenshuis hebben de steenmarters een voorliefde voor het knagen aan elektriciteitskabels. Dit kan leiden tot kortsluiting of tot het volledig uitvallen van stroom in uw huis.
Stankoverlast
Steenmarters doen hun behoefte altijd op dezelfde plek. Deze zogenaamde latrine zal na verloop van tijd tot stankoverlast leiden. Door de sterke geur is de latrine vaak makkelijk te vinden, al kan deze zich ook tussen de spouwmuur, in de kruipruimte of in de dakisolatie bevinden.
Geluiden in huis
Op zich zijn steenmarters geen herrieschoppers. Het zijn echter wel speelse dieren en bij het spelen rennen en stoeien ze. Hierdoor kan het soms lijken of er iemand anders in het huis is terwijl je alleen zou moeten zijn. Gestommel op zolders, onverklaarbare geluiden tussen spouwmuren enzovoort. ‘s Nachts zijn deze diertjes actiever dan overdag.
Kadavers in huis
De steenmarter jaagt op kleinere dieren en vogels maar eet deze niet altijd helemaal op. De geur van kadavers of een verzameling van dode en halfvergane dieren kunnen wijzen op de aanwezigheid van één of meerdere steenmarters.
Beschadiging aan dak- of muurisolatie
Steenmarters maken hun nest graag op een warme plaats. Vaak is dat in het isolatiemateriaal van het dak of muren. Ze maken een gat of zelfs meerdere gaten om toegang te verkrijgen.
Dode dieren in of om het huis
De steenmarter is een echte jager en maakt geen uitzondering tussen wilde- en huisdieren. Volières, kippenhokken tuinvijvers, konijnen, cavia’s en andere kleine huisdieren kunnen ten prooi vallen aan een steenmarter.
Waar komen steenmarters vandaan?
De steenmarter komt in bijna heel Europa voor. In de Scandinavische landen niet. In de natuur leven ze het liefst in bossen of rotsachtige gebieden. De steenmarter is een beschermde diersoort. Dit was niet altijd zo. Omdat ze nu beschermd zijn en beter gedijen, hebben ze ook een groter leefgebied nodig waardoor ze ook dichter bij de mensen gaan leven. Ook het vinden van voedsel is makkelijk geworden in de buurt van mensen.
Wat moet u vooral niet doen?
Het doden of verwonden van een steenmarter is verboden! Hierdoor is steenmarters bestrijden nog niet zo’n eenvoudige klus. Zoals voor elke beschermde diersoort gelden deze wetten ook voor de steenmarter. Steenmarters bestrijden we dus het best door ze te vangen en te verplaatsen. Ga dus niet zelf aan de slag met gif of ratten- en muizenvallen dier hier ook absoluut niet geschikt voor zijn.
Wat kunt u wel doen?
Je kunt overdag alle kieren en scheuren die groter zijn dan 5 centimeter afdichten. Doe dit met stevig gaas of een ander stevig materiaal want als de steenmarter terugkomt zal hij alles doen om weer toegang te krijgen tot zijn vast verblijfplaats in uw woning. Neem contact op met een ongediertebestrijder. Veel erkende ongediertebestrijders beschikken over een vergunning om de steenmarter te vangen en elders uit te zetten en zij kunnen u adviseren bij het marter-proof maken van uw huis. Wering is de beste oplossing. Steenmarters bestrijden is en blijft een lastige opgave waarbij de kennis van ene professional nodig is.
Hoe kunt u steenmarters voorkomen?
Zorg dat er geen onnodige kieren en gaten zijn. Controleer periodiek of dakpannen nog goed liggen en of er geen onverklaarbare gaten in isolatiematerialen zitten. Wanneer je een konijnenhok, een kippenhok of een volière hebt, zorgt dan deze goed afgesloten zijn een steemarter zich niet naar binnen kan wurmen. Zorg ook dat afval in goed afgesloten containers zit. Als er een voedselbron in de buurt is, is de kans ook groter dat steenmarters jouw huis zullen uitkiezen als hun huis.
Steenmarters bestrijden? Volg deze 5 tips:
- Probeer de in- en uitgangen te lokaliseren en overdag af te sluiten
- Contacteer een professionele ongediertebestrijder
- Neem elke open voedselbron weg
- Ga niet nooit zelf over tot het vangen of doden van de steenmarter. Dit is strafbaar
- Maak samen met de ongediertebestrijder uw woning steenmarter-proof
Laat steenmarters bestrijden altijd uitvoeren door een ongediertebestrijder!
Het is dus niet erg eenvoudig om van uw ongenode gast(en) af te komen. Zorg dat u een professionele ongediertebestrijder in de arm neemt. Zij beschikken over de juiste vergunningen en hebben de kennis en ervaring om uw woning te weren tegen terugkerende of nieuwe steenmarters. Onthoud goed dat het zelf vangen, verwonden en/of doden van deze beschermde diersoort ten strengste verboden is.
Op zoek naar een ongediertebestrijder?
Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.