Steenmarter

Direct van uw ongedierte af?
  • De hele dag beschikbaar
  • U wordt direct geholpen
  • Binnen 24 uur opgelost
  • Lokale ongediertebestrijder
  • Hoge klanttevredenheid

  beoordeeld met een 9.2!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating

Steenmarter

Eén van de grotere dieren die als ongedierte wordt gezien, is de steenmarter. Een ander woord voor steenmarter is fluwijn en het is een roofdier dat valt onder de categorie marterachtigen, net als bijvoorbeeld otters of wezels.

De steenmarter komt in heel Europa voor, dus ook in Nederland. Verder kom je deze marterachtige ook tegen in Azië en sinds kort ook in Noord-Amerika. Het is geen bang dier en leeft zonder enig probleem in steden en dorpen. Je vindt de steenmarter dan ook steeds vaker rondom woningen om voedsel te vinden. De steenmarter is een echte opportunist en past zich makkelijk aan aan verschillende omstandigheden. Het leven in de stad is natuurlijk niet zonder risico’s, het dier wordt vaak overreden door auto’s.

Soorten

Zoals gezegd valt de steenmarter onder de marterachtigen, ofwel Mustelidae. Zijn Latijnse naam is de Martes foina. De steenmarter kan je vervolgens weer opdelen in 11 ondersoorten. De soort die je in Nederland tegenkomt is de Europese Steenmarter (Martes f. foina). Tevens is dit ook de meest voorkomende soort ter wereld, hij komt voor West-Rusland en West-Europa. Deze Europese marter is in 1777 erkend als diersoort.

Andere, minder voorkomende, soorten zijn bijvoorbeeld de Cretan beech marten die vooral voorkomt op Kreta en in Griekenland, de Balkan beech marten die je in de Balkan zal tegenkomen en de Middle Asian beech marten die je in Azië tegenkomt.

Leefgebied van een steenmarter in Nederland

De steenmarter komt voor in heel Nederland, maar opvallend is dat dit diertje zich vooral in het oosten van Nederland schuilhoudt. Doordat de steenmarter in Nederland een beschermde diersoort is, lukt het de steenmarter zich steeds gemakkelijker om zich voort te planten. Door onder andere ecologische verbindingszones, is de marter in staat om zich in een steeds groter gebied te nestelen. Waar de steenmarter zich nu vooral in het oosten bevindt, zal hij uiteindelijk ook naar het westen trekken.

Uiterlijke kenmerken van een steenmarter

De steenmarter is uniek in zijn soort en heeft daarom enkele eigenschappen die alleen aan hem toebehoren.

Kop

Vergeleken de boommarter, een andere even grote marterachtige, heeft de steenmarter een langer en vierkanter hoofd en rondere en ver uit elkaar geplaatste oren. De neus van een steenmarter is vaak roze of grijs, terwijl dat van een boommarter vaak donkergrijs of zwart is.

Lichaam

De steenmarter heeft een gemiddelde lengte van tussen de 38 tot 59 centimeter, maar daarachter nog een staart die 23 tot 32 centimeter lang kan zijn. Qua gewicht weegt de steenmarter tussen de 1 en 2 kilogram. Net als bij veel andere dieren is het mannetje groter en zwaarder dan het vrouwtje.
De vacht van een steenmarter verschilt per seizoen. De zomervacht is kort en dun en de staart heeft dan nauwelijks haar. De wintervacht van de steenmarter is vanzelfsprekend een stuk dikker. Opvallend is dat de steenmarter altijd een witte vlek heeft op z’n keel.

Leefwijze

Het natuurlijke leefgebied van de steenmarter is vooral loofbos, maar ook aan bosranden of op open rotsheuvels. Doordat de bossen steeds kleiner worden, leeft de steenmarter steeds dichter bij de mens. Het is dan ook niet raar om in stedelijke gebieden een steenmarter tegen te komen. Zo nemen ze bijvoorbeeld hun intrek in huizen, op zolder, in een spouwmuur en in stallen en schuren. Eigenlijk alle kleine kiertjes die droog zijn, zijn een geschikte woonplaats voor de steenmarter. Een opening van 5 tot 9 centimeter is al groot genoeg om doorgang te kunnen vinden. De steenmarter is ook een actief diertje, vooral ’s nachts, en heeft een groot territorium waarin hij per nacht wel 10 tot 15 kilometer kan afleggen.

Wat eet een steenmarter?

In vergelijking tot de boommarter, eet een steenmarter veel meer plantaardig voedsel. Denk hierbij aan bessen, appels, peren, tomaten en druiven. Maar de steenmarter eet ook vlees zoals muizen, ratten en insecten. Daarnaast staan vogels soms ook op het menu, zoals vinkjes, of ze roven het nest van vogels.

Natuurlijke vijanden van de steenmarter

De reden dat de steenmarter zich vrij gemakkelijk kan voortplanten Nederland, is dat hij maar 1 natuurlijke vijand heeft in Nederland: de vos. Al komt het ook weleens voor dat een (jonge) steenmarter door een hond of kat wordt gevangen. In andere landen zijn ook de wolf, roofvogels, oehoes en beren gevaarlijk voor ze. De grootste onnatuurlijke vijand is natuurlijk de mens, zo is de steenmarter vaak een verkeersslachtoffer.

Voortplanting en levensduur

De paartijd van de steenmarter is in de zomer. De draagtijd is maar 30 dagen, maar door een verlengde draagtijd, waarin het embryo in een soort ruststand verkeert, worden de jongen pas zo’n 230 tot 275 dagen later geboren, in de lente. Een steenmarter krijgt gemiddeld zo’n 3 a 4 jongen, maar ook 1 of 8 jongen komt weleens voor.

Als een steenmarter 1 tot 2 jaar oud is, zijn ze geslachtsrijp. In het wild wordt de steenmarter vaak slachtoffer van het verkeer of andere invloeden, maar in gevangenschap kan een steenmarter tot wel 18 jaar worden.

Overlast en ziektes

Het grootste nadeel van de steenmarter is dat ze auto’s kapot maken. Ze knagen de kabels onder de motorkap en het isolatiemateriaal kapot. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer een auto bij hoge snelheid ineens niet meer kan remmen door een kapotte remkabel. Maar ook isolatie van huizen is vaak de klos, de steenmarter knaagt die kapot om een doorgang te maken om hier een nest of slaapplaats te creëren. Als je marters in huis hebt, kan je ook last hebben van lawaai- en stankoverlast.

Qua ziektes hoef je niet bang te zijn voor de steenmarter, hij is niet gevaarlijk voor de mens en zal je niet gauw aanvallen. Alleen als het dier in het nauw wordt gedreven of als de jongen worden bedreigd. In 2017 was er wel een geval van een steenmarter met hondenziekte, maar dit was een unieke casus.

Bestrijding

Als je last hebt van een steenmarter in je huis of auto, mag je deze niet doden. De steenmarter is een beschermde diersoort en mag daardoor niet gevangen, gedood of verstoord worden. De reden hiervoor is dat het lange tijd slecht ging met het dier, ze werden gevangen en gedood vanwege de mooie vacht. Wil je toch het dier doden of vangen, dan kan je een hoge boete krijgen. Overigens heeft dit vaak weinig zin want binnen no-time neemt een soortgenoot zijn plaats in.

Bij de steenmarter geldt daarom dat voorkomen beter is dan genezen. Het beste succes kan je bereiken door alle toegangen en tunnels waar de steenmarter door kan af te sluiten en de omgeving onaantrekkelijk te maken voor de steenmarter. Als de steenmarter geen mogelijkheid meer heeft om zich te nestelen, dan zal hij snel je huis voorbijgaan.

Een manier om de omgeving onaantrekkelijk te maken, is bijvoorbeeld door elektronische apparaten te gebruiken zoals de echografie. Dit apparaat maakt hoge geluiden die voor de steenmarter ondragelijk zijn. Zo’n apparaat kan je ook in je auto plaatsen.

Als je echt met je handen in het haar zit, zit er niks op anders dan een professional in te schakelen.

Op zoek naar een ongediertebestrijder?

Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.

24/7 beschikbaarheid

100% Tevredenheid

Inclusief vergunning

Steenmarter? Bel voor bestrijding: 078 - 487 845!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating