Rioolvliegjes
- De hele dag beschikbaar
- U wordt direct geholpen
- Binnen 24 uur opgelost
- Lokale ongediertebestrijder
- Hoge klanttevredenheid
beoordeeld met een 9.2!
10+ jaar ervaring
Lokale bestrijders
Professioneel
5 sterren rating
Rioolvliegjes (ook wel latrinevliegjes)
Rioolvliegjes, ook wel latrine vliegjes of motvliegjes genoemd, zijn bij ons minder bekend. We komen er niet zoveel mee in aanraking. Deze insecten zijn maar enkele millimeter groot en opvallend behaard op hun vleugels. Hun kleur varieert vaak van donker tot licht grijs. Zoals hun naam het laat vermoeden leven ze vooral in onze riolen. Rioolvliegjes houden van een vochtige en koud leefomgeving. Hun larven vind je vooral in rioolzuiveringsbedden. Daarnaast komen rioolvliegjes ook in de waterleidingen van onze woningen voor. Dat is zeker zo als die defect zijn of niet regelmatig gereinigd worden. Dan staat er vaak slib in de leidingen waardoor ze verstopt raken. Rioolvliegjes vind je ook nabij vochtige plantenbakken en in zogenaamde pop planten.
Behaarde vleugels groter dan lichaam
Rioolvliegjes herken je gemakkelijk aan hun ruig behaarde vleugels. Die zijn zelfs groter dan hun lichaam. Rioolvliegjes, ook wel motmuggen genoemd, zijn dan ook maar vijf millimeter groot. Hun kleur varieert van donker tot lichtgrijs en zelfs geel. Ze beschikken ook over met behaarde voelsprieten die zich op hun kop bevinden. Larven van rioolvliegjes hebben geen poten en ogen. Ze overleven uitsluitend in een vochtige omgeving. De larven van deze vliegjes zijn tot negen millimeter lang. Deze vliegjes zijn nu niet precies de beste vliegers. Ze kunnen zelfs door de wind gewoon weggeblazen worden. Overdag blijven ze vaak onbeweeglijk zitten, met hun vleugels zoals dakpannen over elkaar. Van op een afstand zijn ze dan het best vergelijkbaar met een klein, stoffig en donkergrijs driehoekje. ‘s Avonds en vooral ‘s nachts zijn ze het actiefst. Omdat deze rioolvliegjes zo klein zijn herkennen we ze vaak pas als het al te laat is. Ze verblijven niet alleen op muren en wanden, maar even goed in allerlei kieren en spleten.
Rioolvliegjes in huis
Rioolvliegjes leven dus bij voorkeur in onze riolen. Soms komen ze ook in onze woningen voor. Heb je rioolvliegjes in je woning? Dan kun je ze best ‘s avonds ontdekken. Rottend organisch materiaal planten, bladeren en fruit zijn hun favoriete voedsel. Overdag rusten ze in de schaduw op muren en wanden. Je vindt ze ook in de onmiddellijke omgeving van het sanitair en van sanitaire leidingen. Septische putten, afvoergoten, regenpijpen, afvalwater onder bloembakken, in douches, wasbakken, in stilstaand water van beschadigde leidingen en kruipkelders zijn hun favoriete verblijfplaatsen. Blijf niet bij de pakken zitten als je rioolvliegjes in je woning aantreft. Zorg dat je er definitief van af bent voor ze eitjes leggen, want dan is er geen houden meer aan. Een vrouwelijk rioolvliegje legt gemiddeld maar liefst 200 eitjes per dag. De vliegjes verschijnen al na twee dagen ten tonele en worden niet ouder dan drie weken. De vrouwelijke rioolvlieg kan dan nog zo’n 2800 eitjes leggen. In slechts enkele weken kunnen ze zo voor enkele generaties rioolvliegjes zorgen.
Rioolvliegjes oorzaak
Waar komen rioolvliegjes vandaan? De oorzaak van rioolvliegjes (latrinevliegjes) is vaak het resultaat van een defect aan de riolering, aan afvoerbuizen of leidingen. Breuken in de waterleiding zorgen vaak voor vies en verontreinigd water. En uitgerekend daar voelen rioolvliegjes zich onmiddellijk thuis. Vuil water en zand laat een vieze sliblaag achter. Die sliblaag vormt de ideale voedingsbodem voor de pas geboren larven. Daar groeien ze razendsnel tot rioolvliegjes. Omdat rioolvliegjes zo klein zijn, kom je ze moeilijk op het spoor. Ze verstoppen zich gemakkelijk op muren en wanden maar even goed in kieren en gaatjes. Vooral ‘s avonds en ‘s nachts gaan ze op zoek naar eten. Schimmels en ziekte overbrengende bacteriën zijn hun favoriete kost.
rioolvliegjes in kruipruimte
Een veel voorkomende locatie waar rioolvliegjes worden aangetroffen is de kruipruimte. Het gevolg is vaak dat mensen last hebben van kleine zwarte motjes in huis. De latrinevlieg gaat door kieren en gaten het huis is en zorgt dan voor overlast.
Rioolvliegjes en onze gezondheid
Volgens vele ingewijden zijn rioolvliegjes ongevaarlijk, maar dat is duidelijk niet het geval als je met een heuse rioolvliegjes plaag te maken krijgt. Rioolvliegjes in huis zijn niet alleen vervelend, ze brengen zelfs je gezondheid in gevaar. Daar zorgen de ziekmakende bacteriën die ze verspreiden wel voor. Rioolvliegjes bestrijden is daarom pure noodzaak. Ze bijten of steken niet. Wat ze wel doen is allerlei bacteriën afkomstig van verontreinigde plaatsen zoals riolen in huis achterlaten. Rioolvliegjes zijn slechte vliegers die gemakkelijk bacteriën en schimmels meebrengen. Enkele rioolvliegjes in huis leveren duidelijk weinig of geen gevaar op voor onze gezondheid. Een rioolvliegjes plaag is dat duidelijk wel. Ze komen in onze riolen alle mogelijke afval tegen. Met hun kleine harige tentakels laten ze die ziekmakende bacteriën overal in je woning achter. Niet alleen op wanden en muren maar even goed op de vloer, in kieren en gaatjes, op al je borden, glazen en bestek, op keukentoestellen en zelfs op voedingsproducten zoals groenten en fruit.
Rioolvliegjes voorkomen
Rioolvliegjes bestrijden laat je best aan professioneel en ervaren personeel over. Het enige wat je zelf kunt proberen is deze vervelende en niet ongevaarlijke rioolvliegjes uit je woning proberen te houden. Het gevaar op besmetting door schimmels en bacteriën is reëel. Blijven er na bestrijding nog enkele vliegjes over, dan zit je woning binnen de kortste keren weer vol met vliegjes. Dat is niet het geval wanneer je professionele ongediertebestrijders aan het werk zet. Die komen dagelijks in aanraking met ongedierte zoals rioolvliegjes. Die bestrijden doe je ook niet in enkele uren of in een dag. Om er zeker van te zijn dat de laatste rioolvliegjes uitgeschakeld zijn vereist dit een professionele aanpak. Rioolvliegjes in je woning voorkomen is niet zo vanzelfsprekend. Je kunt het proberen door:
- Alle dakgoten regelmatig te reinigen en zowel bladeren als modder te verwijderen
- Eventuele lekken of andere defecten aan afvoerleidingen te herstellen
- Containers met organisch afval hermetisch te sluiten
- Stilstaand water in bloembakken, kruipruimtes of kruipkelders te voorkomen
- De verluchtingspijpen van septische putten goed af te dekken
- Alle afvoerbuizen regelmatig te reinigen met heet water
- Regelmatig wasbakken die weinig gebruikt worden door te spoelen met water. De sifon mag nooit droog staan
Schakel professionele verdelgers in bij een rioolvliegjesplaag
Heb je binnenshuis te maken met een heuse plaag van rioolvliegjes? Laat je leven niet verpesten en schakel professionele ongediertebestrijders in. Die helpen je vlug van alle rioolvliegjes af. Blij niet bij de pakken zitten en neem onmiddellijk contact met ons op. Samen bespreken we de verschillende mogelijkheden om je van je rioolvliegjes plaag zo vlug mogelijk te verlossen.
Op zoek naar een ongediertebestrijder?
Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.