Ratten bestrijden

Ratten bestrijden

Ratten vormen al eeuwenlang een plaag voor veel mensen. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien sommige rattensoorten zich graag in de omgeving van mensen begeven. Ze voeden zich namelijk met ons afval. Ratten kunnen ziektes verspreiden en flink veel overlast besparen. Ratten bestrijden is dan ook zeker geen overbodige luxe. Gelukkig zijn er tal van manieren om ratten te bestrijden, al weet een professional natuurlijk het beste hoe u dit kunt doen.

Ratten overlast? Dit zijn de belangrijkste symptomen:

Er zijn verschillende symptomen waardoor u te weten komt dat er ratten in en rondom het huis zitten. Het is van belang om goed op deze symptomen te letten. Wanneer u op tijd weet dat er ratten zijn, is het namelijk eenvoudiger om deze te bestrijden. Het belangrijkste symptoom zijn de keutels die ratten achterlaten. U kunt hierbij denken aan muizenkeutels maar dan een stuk groter. De keutels van een rat zijn ongeveer 2 centimeter lang en een halve centimter dik. Ze hebben een afgestopte vorm en zijn grijsbruin. Rondom de keutels vindt u meestal sleepsporen. Deze zijn afkomstig van buikvet. Verder staan ratten natuurlijk bekend om hun geknaag. Ze knagen op talloze harde materialen en dat is vooral ‘s nachts goed te horen. Ook zijn er vaak sporen van het knagen te vinden zoals gaten en zaagsel.

Waar komen ratten vandaan?

Het soort rat waar we als mens overlast van hebben is vrijwel altijd de bruine rat. Deze komt eigenlijk overal vandaan en begeeft zich simpelweg graag in de omgeving van mensen. Ze halen hun voedsel namelijk uit ons afval. Vooral in steden hebben mensen last van rattenplagen. Ze gaan tussen onze afval op zoek naar voedsel en nestelen zich ook in de buurt van mensen. Omdat ze zich razendsnel kunnen voortplanten kan het al snel een plaag worden. Wat met één of enkele ratten begint, kan al snel uitgroeien tot een hele kolonie waar u gigantisch veel last van heeft.

Wat moet u vooral niet doen

Ratten bestrijden kan op verschillende manieren. Er zijn echter ook een aantal dingen die u vooral niet moet doen. Als eerste is het niet verstandig om allerlei huis, tuin en keuken tips te gaan volgen die op internet te vinden zijn. In sommige gevallen kunnen deze wellicht werken, maar het kan ook zomaar meer kwaad dan goed doen. Ga ook niet zomaar met gif aan de slag. Bepaalde soorten gif zijn ten eerste helemaal niet toegestaan om te gebruiken, terwijl andere gifsoorten alleen door professionals gebruikt kunnen worden. Wanneer u het gif op de verkeerde manier gebruikt kunnen er namelijk ook andere dieren dood gaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wat kunt u wel doen?

Bij ratten bestrijden zijn er wel een aantal dingen die u zelf kunt doen. Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het ratten bestrijden geen enkele nut heeft als u niet aan preventie doet. In dat geval is het namelijk dweilen met de kraan open. Daarnaast zijn er natuurlijk ook rattenvallen in alle soorten en maten beschikbaar. Meestal is het vangen van een rat echter niet direct de oplossing. Het juist de bedoeling om nesten te vinden en dat kan voor een leek behoorlijk lastig zijn. Meestal is het inschakelen van een professional daarom noodzakelijk.

Hoe kunt u ratten voorkomen

Zoals gezegd is ratten bestrijden eigenlijk zinloos als u er niet aan preventie doet. Anders komen er namelijk continu nieuwe ratten binnen. Er zijn echter wel wat tips om te ratten te voorkomen. Zorg allereerst dat alle gaten en kieren in huis naar buiten toe worden dichtgemaakt zonder dat dit koste gaat van de ventilatie. Daarnaast is het belangrijk om alles in en rondom huis schoon te houden en zeker geen afval of etensresten te laten slingeren. Zorg ook dat er nooit vuilniszakken open en bloot staan, maar dat deze altijd in afsluitbare bakken zitten. Dat geldt overigens ook voor kattenvoer en hondenvoer. Heeft u huisdieren? Zorg dat deze beveiligd zijn tegen ratten.

Ratten bestrijden? Volg deze 5 tips:

  1. Ratten bestrijden heeft geen zin zonder preventie
  2. Zorg dat er voor ratten geen reden is om in of rondom uw huis te blijven
  3. Maak gebruik van rattenvallen en niet van gif. Dat laatste is verboden
  4. Ga op zoek naar eventuele nesten
  5. Schakel een professional om er zeker van te zijn dat het goed gebeurt

Laat ratten bestrijden altijd over aan een ongediertebestrijder

Hoeveel er heel veel is wat u zelf kunt doen, is het altijd verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen wanneer u last heeft van ratten. Deze weet namelijk precies hoe het probleem opgelost moet worden en wat er gedaan moet worden.

078 - 487 845

96% beveelt ons aan