Ratten
- De hele dag beschikbaar
- U wordt direct geholpen
- Binnen 24 uur opgelost
- Lokale ongediertebestrijder
- Hoge klanttevredenheid
beoordeeld met een 9.2!
10+ jaar ervaring
Lokale bestrijders
Professioneel
5 sterren rating
Ratten
Ratten zijn misschien wel de meest bekende dieren van Nederland. Helaas staan de dieren niet zo goed bekend. Een rat wordt als een heel smerig dier gezien en is vroeger als een verspreider van ziektes gezien, ook onder mensen. In onder andere bekende pestepidemie speelden de dieren een belangrijke rol.
Er zijn ontzettend veel verschillende ratten die lang niet allemaal met elkaar te vergelijken zijn. Verreweg de meeste soorten komen het liefst niet bij mensen in de buurt en leven in de natuur. Helaas is er ook een gedeelte die juist graag in de buurt van mensen leeft omdat daar nu eenmaal veel voedsel te vinden is.
Hoewel ratten mensen het liefst ontwijken, kunnen ze als ze het nauw zitten lelijk bijten. Wanneer dat bij je gebeurt, is het aan te raden om een arts te waarschuwen en de beet te laten behandelen. Gelukkig zijn er weinig meldingen van ratten die mensen gebeten hebben.
Soorten ratten
Wereldwijd zijn er tientallen verschillende soorten ratten. Sommige soorten leven het liefst in de vrije natuur en zover mogelijk bij de bewoonde wereld vandaan. Andere soorten ratten gedijen juist weer beter in steden. Dat kan in sommige gevallen zelfs tot een plaag leiden. Hieronder worden de soorten die in Nederland veelvuldig voorkomen besproken.
Bruine rat
Dit is verreweg de meest voorkomende rat in Nederland. De lengte van de bruine rat kan per exemplaar erg verschillen. Meestal is de lengte van deze rat zonder staart tussen de 15 en de 24 centimeter. Wanneer de staart wel wordt meegerekend, wordt dat ineens stukken langer. De staart is namelijk tussen de 11 en de 26 centimeter. De bruine rat leeft het liefst in de buurt van mensen. Dat kan zowel binnen of buiten huis zijn. Ook leeft het dier graag in de omgeving van water. Het is een beruchte verspreider van ziektes.
Zwarte rat
Lange tijd leek het erop dat deze soort uit Nederland aan het verdwijnen was. De laatste jaren neemt het aantal zwarten echter weer behoorlijk toe. De zwarte rat is met een gemiddelde lengte van 21 29 centimeter een stuk groter dan de bruine rat. De staart kan maximaal 23 centimeter lang worden. Ook de zwarte rat is een ziekteverspreider en leeft in de buurt van mensen. Het verschil is echter dat deze soort rat het liefst leeft in hoge gebouwen.
Woelrat
Een typische waterrat. Je vindt de woelrat dan ook voornamelijk langs de overs van het water. Deze wat ‘dikkig’ uitziende soort wordt tussen de 12 en de 23 centimeter lang en heeft met 4-14 centimeter een veel kleinere staart dan andere soorten. Hoewel de woelrat het liefst alleen in de natuur leeft, kan hij wel voor overlast zorgen. Deze soort graaft namelijk gangen in de oevers. Daardoor worden de oevers zwakker en storten ze zelfs in.
Muskusrat
Na de bruine rat misschien wel de meest voorkomende soort in Nederland. Ook de muskusrat leeft het liefst in de buurt van het water. Deze soort kan wel tot 40 centimeter lang worden waarbij de staart niet wordt meegeteld. Deze kan namelijk ook nog eens een kleine dertig centimeter lang zijn. Hoewel muskusratten liever niet bij mensen in de buurt komen, kunnen ze wel de veiligheid van mensen in gevaar brengen doordat ze de dijken beschadigen.
Leefgebied van een rat
Ratten komen naar alle waarschijnlijkheid oorspronkelijk uit China. Het is één van de meest succesvolle zoogdieren ter wereld. Daarom leven ze nu ook over vrijwel de hele wereld. Vooral de bruine rat heeft een enorm verspreidingsgebied.
Ratten in Nederland
Van de tientallen verschillende soorten ratten die er zijn, komen er slechts vier in Nederland voor. Dit zijn echter wel direct de meest bekende soorten die je vrijwel overal tegen kunt komen. De bruine rat bijvoorbeeld leeft graag in de buurt van mensen en ons afval is dan ook zijn voornaamste voedingsbron. Ook de zwarte rat leeft het liefst in de buurt van mensen en dan met name in hoge gebouwen. De muskusrat en de woelrat zijn typische voorbeelden van natuurratten die graag in de buurt van water leven.
Uiterlijke kenmerken van een rat
Er zijn tal van verschillende soorten ratten, maar toch zijn er meer dan genoeg gemeenschappelijke kenmerken te noemen. Het meest bekende kenmerk van een rat is wellicht de lange staart waar vrijwel ieder soort over beschikt.
Kop
Vrijwel alle ratten hebben een korte stompe snuit en zijn daardoor direct herkenbaar. Veel andere knaagdieren hebben namelijk een lange en spitsige snuit. Verder heeft een rat snorharen en zijn de relatief grote oren een belangrijk kenmerk.
Romp
In de romp zijn vrijwel alle vitale organen van de rat te vinden. Deze worden beschermd door de huid met daaroverheen een dikke vacht. Dat laatste is ook noodzakelijk voor de lage temperaturen waarin ratten soms moeten zien te overleven. Onder de romp heeft een rat vier poten.
Staart
De lange staart is een typisch kenmerk van de meeste ratten. De staart is allereest belangrijk voor het dier om het evenwicht te bewaren. Daarnaast helpt de staart bij eh reguleren van de lichaamswarmte.
Leefwijze
Waar woelratten en muskusratten het liefst in de directe omgeving van water leven, kiest de bruine rat vaak voor een vochtige en niet al te warme omgeving in de buurt van een mens. Overigens kunnen ze ook prima overleven zonder bij mensen in de buurt te komen. Hetzelfde geldt voor zwarte ratten die bij voorkeur in hoge gebouwen leven. Alle soorten ratten zijn in staat om te zwemmen en gaan er het liefst ‘s nachts op uit om eten te zoeken
Wat eet een rat?
Een rat is een typisch voorbeeld van een alleseter die eigenlijk alle voedzame dingen op zijn weg op eet. Het meest populair is echter eiwitrijk voedsel. Graan, slakken, larven en zaden zijn favorieten op het menu van de rat. Daarnaast worden echter ook kikkers, vogeleieren, dode dieren en jonge zoogdieren gegeten. Ratten die in de buurt van mensen wonen, struinen graag tussen het afval en vinden daar altijd wel iets eetbaars.
Vijanden van de rat
Waar knaagdieren meestal behoorlijk wat natuurlijke vijanden hebben, is dat bij ratten minder. Dat komt door hun omvang én hun agressiviteit. Daardoor zijn ze in staat kleine roofdieren weg te jagen. Uilen, katten en marterachtigen worden als de natuurlijke vijanden gezien van de rat. Ook de mens hoort daar overigens bij.
Voortplanting en levensduur
Ratten kunnen zich het hele jaar voortplanten. Wanneer de populatie kleiner wordt, worden er automatisch meer ratten geboren. Na drie tot vier maanden zijn de jonge ratten zelf geslachtsrijp. Oud worden de meeste ratten niet, al verschilt dat per soort. De meeste ratten worden niet ouder dan twee jaar.
Overlast en ziekte
Ratten kunnen voor veel overlast zorgen voor de mens. Vooral de landbouw kan daar flink veel last van hebben. Ook rondom huizen zorgen ze vaak voor overlast. Daarnaast staan ratten uiteraard bekend als overbrengers van ziektes. Dat is voornamelijk in ontwikkelingslanden een probleem. Toch worden er ook in Nederland nog ieder jaar ziektes overgebracht door ratten.
Op zoek naar een ongediertebestrijder?
Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.