Muizenbestrijding

Direct van uw ongedierte af?
  • De hele dag beschikbaar
  • U wordt direct geholpen
  • Binnen 24 uur opgelost
  • Lokale ongediertebestrijder
  • Hoge klanttevredenheid

  beoordeeld met een 9.2!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating

Muizenbestrijding

Heb je last van muizen schakel dan de muizenbestrijding in! Geritsel in huis, een vreemde lucht op zolder? Hier lees je meer over dit probleem en op welke manieren je muizen kunt aanpakken.

Wanneer heb je een muizenprobleem?

Er zijn verschillende signalen die op een muizenproblemen kunnen wijzen. Het duidelijkste signaal is natuurlijk als je daadwerkelijk een muis ziet lopen in huis, maar omdat ze meestal pas ’s nachts in beweging komen, gebeurt dat niet zo snel. Er zijn echter nog andere signalen waaraan je een muizenprobleem kunt herkennen.

  • Signaal 1: Geluid; Hoor je geritsel of krassende geluiden in de avond of nacht? Muizen komen ’s nachts tot leven, dus dan kun je ze goed horen.
  • Signaal 2: Muizenkeutels; Vind je muizenkeutels, dan is het duidelijk dat er ergens in huis muizen zitten. Je kunt de keutels door het hele huis vinden. Ze zijn ongeveer 3 tot 8 mm groot en lijken op grote hagelslag.
  • Signaal 3: Knaagschade; Muizen knagen aan ongeveer alles wat ze tegenkomen, omdat ze daarmee hun tanden kort houden. Ze knagen aan verpakkingen van voedsel, maar ook aan plinten, meubels, isolatiemateriaal en kabels.
  • Signaal 4: Nesten; Op rustige beschutte plaatsen kun je een muizennest tegenkomen. De nesten zitten vaak in spouwmuren, op zolder of in een plafond.
  • Signaal 5: Afdrukken van pootjes; Muizen kunnen zichtbaar worden in ruimtes waar het stoffig is, omdat dan hun pootafdrukken te zien zijn. Ook de staart kan een afdruk achterlaten.
  • Signaal 6: Geur; Muizen hebben een sterke geur. Vooral de urine zorgt voor een onprettige geur, zeker in ruimtes die afgesloten zijn en waar weinig ventilatie is.
  • Signaal 7: Buiksmeer; De vacht van muizen komt tijdens het lopen tegen de grond en wand. Het vuil en vet van de muizenvacht heet buiksmeer en kan zichtbaar worden op wanden of op de vloer. Vooral als het om een grote muizenplaag gaat.

In welke periode is de muizenoverlast het grootst?

Muizen kunnen het hele jaar voor overlast zorgen, maar als het buiten kouder wordt, neemt vaak de overlast ook toe. Muizen gaan dan namelijk op zoek naar een warme en beschutte plek. Bovendien hebben ze binnenshuis, behalve de mens, geen natuurlijke vijanden. De muizenfamilie kan zich daardoor in een snel tempo uitbreiden.

Waar geeft de muis het meeste overlast?

Een muis kan overal in huis voor overlast zorgen. Als het huis veel gaten, spleten of kieren heeft, kunnen ze in elke woonruimte gemakkelijk komen.

De slaapkamer

muizen in de slaapkamer Muizen houden van donkere en rustige plekjes, waardoor de slaapkamer een aantrekkelijke plek is om zich te nestelen. Doordat ze ’s nachts in beweging komen, kunnen ze je nachtrust goed verstoren. Muizenbestrijding is in dit soo

De keuken

muizen in de keuken In keukens zijn vaak kleine ruimtes achter of tussen keukenkastjes die ideaal zijn voor muizen. Er hopen zich in die ruimtes vaak kruimels en andere kleine etensrestjes op, die muizen al snel weten te vinden. Doordat muizen ook ziektes met zich meedragen, wil je ze zeker niet in een ruimte hebben waar je aan het koken bent.

De kelder

kelder Kelders zijn donkere ruimtes waar vaak veel spullen en voedsel opgeslagen wordt. Daardoor voelen muizen zich goed thuis in deze ruimte. Muizen knagen met gemak papieren of plastic verpakkingen van voedsel kapot. Daarom is het aan te raden om het voedsel in afsluitbare plastic bakken of metalen bussen bewaren.

De zolder

muizenbestrijding zolder Op zolder staan vaak veel spullen en zijn veel hoekjes en gaten die voor muizen ideaal zijn om zich in te verstoppen. Veel zolders zijn bovendien niet helemaal afgewerkt, waardoor de muizen zich ook goed in het dak of in de muur kunnen verstoppen.

De tuin

muizenbestrijding tuin In de tuin kun je zowel huismuizen als buitenmuizen, zoals bos- en veldmuizen tegenkomen. Als de muizen zich snel voortplanten, kunnen ze in de tuin veel overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld als je groenten, fruit en kruiden in de tuin hebt. Hoe meer voedsel in de tuin, hoe aantrekkelijker de tuin is voor muizen. Ze kunnen flink wat schade aanbrengen doordat ze knagen aan groente, fruit, deuren, kabels, regenpijpen en verpakkingen. Ook kunnen ze tunnels graven wat schade aan het gazon kan veroorzaken.

Het kippenhok

muizenbestrijding kippenhok Omdat muizen gek zijn op granen, korrels en ander dierenvoer is een kippenhok ook een populaire plek om zich op te houden. Hier kunnen ze veel overlast veroorzaken omdat ze ziektes kunnen overdragen en voor stress kunnen zorgen bij de kippen.

Muizenbestrijding in de Voedingsmiddelenindustrie

In bedrijven waar veel voedselvoorraden liggen en/of voedselproductie plaatsvindt, is de kans op muizen aanzienlijk groot. Dit geldt bijvoorbeeld voor hotels, restaurants en boerenbedrijven. Voor hotels en restaurants is het vanwege de hygiëne van groot belang om muizen te weren en te bestrijden. Ook voor hen geldt dat de voedselvoorraad goed verpakt en opgeslagen moet worden, zodat muizen er niet bij kunnen. Hotelkamers moeten goed schoongehouden worden en geen kieren of spleten hebben waar de muizen doorheen passen. Ook is het belangrijk dat het personeel goed op de hoogte is van de middelen die ingezet moeten worden om een muizenplaag te voorkomen.
Ook bij boerenbedrijven zijn vaak muizenplagen in het bedrijf en op het erf rondom. Ze knagen voorraden kapot, eten van voedsel dat verbouwd wordt of knagen kabels door. Ook dragen muizen ziektes bij zich die gevaarlijk kunnen ze zijn voor de dieren op een boerenbedrijf. Vanwege de voedselhygiëne en gezondheid van de boerderijdieren is het ook bij deze bedrijven daarom belangrijk dat de muizen effectief, maar veilig bestreden kunnen worden.

Meest gebruikte bestrijdingsmethoden

Voordat je aan muizenbestrijding gaat doen, moet je eerst weten of je met een beschermde muizensoort te maken hebt of met een gewone huismuis. Bosmuizen mag je namelijk alleen met gifvrije middelen bestrijden en alleen als ze in een gebouw zitten. In de tuin mag je deze muizen dus niet bestrijden. Spitsmuizen mogen alleen gifvrij bestreden worden in huis of op het erf van een huis. Hieronder zetten we een aantal verschillende bestrijdingsmethoden op een rij.

De traditionele muizenval

Dit zijn meestal houten muizenvallen die dichtklappen zodra de muis erop stapt. Plankje hout, een goeie veer met een stukje ijzer en een stuk kaas is een traditioneel recept voor een dooie muis.

De diervriendelijke muizenval

In deze val vang je de muis doordat er een deurtje sluit zodra ze de val binnenlopen. Daarna kun je de levende muis (op een andere plek) in de natuur uitzetten. Ze zijn zowel binnen als buiten te gebruiken.

De elektrische muizenval

Een elektrische muizenval vangt en doodt muizen door ze een elektrische schok te geven. De val werkt op batterijen en is geschikt om binnen te gebruiken.

Ultrasoon geluid

Een apparaat dat je in het stopcontact steekt en geluidsgolven afgeeft. Het idee is dat muizen niet van deze geluidsgolven houden en dat daardoor jouw huis niet aantrekkelijk is voor ze.

Muizenkorrels met gif

Hoewel muizengif kan werken, is het ook mogelijk dat de muizen resistent worden tegen het gif. Muizenkorrels met gif die onder de rodenticiden vallen, kunnen voor huisdieren een gevaar vormen als zij ervan eten en daarom moet je er erg voorzichtig mee omspringen. De muizenkorrels werken meteen zodra de muis ervan eet. Dit kan tot gevolg hebben dat eventuele andere muizen er niet meer van gaan eten. In dat geval kun je beter voor modern muizengif kiezen.

Modern muizengif

Modern muizengif is een multidosis gif en gaat de stolling van bloed tegen. Muizen moeten hier meerdere keren van eten voordat het dodelijk is. Het is verkrijgbaar als korrels of in geperste brokken. In de geperste brokken is het gif meer homogeen verdeeld waardoor de muizen voldoende van het gif binnen krijgen. Bij korrels kan het zijn dat de muizen de buitenste laag eraf pellen en daardoor te weinig gif binnen krijgen.

Lijmplanken

Op een lijmplank zit lijm en een lokmiddel. Als muizen erop stappen, kunnen ze niet meer loskomen. Dit is een dieronvriendelijke methode, omdat het voor veel stress zorgt bij de dieren. Het is in Nederland verboden om lijmplankjes te gebruiken bij het bestrijden van ongedierte.

Bijenbekjes

Als je geen muizen in de spouwmuur wilt krijgen, kun je stootvoegroosters gebruiken. Deze worden ook wel bijenbekjes genoemd. De roosters zorgen voor ventilatie en dat ongedierte niet in de spouwmuur kan komen.

Een kat

Een kat is een traditionele manier om muizen tegen te gaan. Echter is de ene kat een betere jager dan de andere en daardoor is het niet altijd de meest effectieve manier van muizenbestrijding.

De muizenverdelger

Kan of wil je niet zelf muizen bestrijden, dan kun je ook een muizenverdelger vragen om je te helpen. Dit zijn specialisten die precies weten wat ze moeten doen om jou van de muizenoverlast te verlossen.

Muizensoorten in Nederland

In Nederland komen verschillende soorten muizen voor. Hieronder vind je de meest voorkomende soorten op een rij.

De huismuis

De huismuis komt het meest voor in Nederland. Ze zijn ongeveer 7-10 cm groot en hebben een bruingrijze vacht, grote ogen en oren en een geschubde staart. De staart is ongeveer even lang als het lijf. Ze eten granen, insecten, noten, zaden. Als ze weinig voedsel kunnen vinden, eten ze zelfs papier of zeep.

De bosmuis

In Nederland komt de gewone bosmuis voor en de geelhalsbosmuis. De bosmuis heeft een donkerbruine rug, een grijze buik en geelbruine flanken. De bosmuis heeft een opvallende staart met ringen en is van boven donker en van onder licht. De bosmuis heeft grotere ogen en oren dan een huismuis. Bosmuizen eten buiten zo’n beetje alles wat ze tegenkomen: bessen, noten, zaden, insecten, paddenstoelen, slakken en mos.
De geelhalsbosmuis is vergelijkbaar met de gewone bosmuis, maar heeft een bruine rug en een witte buik. Hij heeft een gele vlek op zijn borst die lijkt op een soort halsband doordat de vlek doorloopt tot aan zijn rug.

De veldmuis

Een veldmuis heeft een kortere en behaarde staart dan een huismuis. De ogen en oren zijn vrij klein. Veldmuizen hebben een ruige vacht en een stompere snuit dan huis- en bosmuizen. Ze eten voornamelijk planten, soms insecten of slakken.

De spitsmuis

Biologisch gezien zijn spitsmuizen geen muizen, maar insecteneters. Ze hebben korte poten, een spitse snuit en hele kleine ogen. Spitsmuizen zijn zowel ’s nachts als overdag actief en eten voornamelijk insecten.

Wat zijn de kosten van muizenbestrijding?

Wat je kwijt bent aan de bestrijding van muizen, hangt natuurlijk af van de middelen die je gebruikt en om hoeveel muizen het gaat. Er zijn al muizenvallen vanaf één euro per stuk en lokdoosjes zijn er al vanaf een euro of vijf per stuk. Muizengif kost gemiddeld zo’n tien euro per 200 gram. Als je slechts sporadisch last heb van muizen, dan vallen de kosten dus wel mee. Is de muizenplaag groter en hardnekkiger, dan kunnen de kosten aardig oplopen. Zeker als je de muizen door een professional wilt laten bestrijden.

Muizen voorkomen, 6 tips!

Wil je muizen voorkomen dan doe je er verstandig aan de onderstaande zes tips te volgen. Ze zorgen er stuk voor stuk voor dat de kans dat je last van muizen in huis krijgt lager wordt.

Tip 1: Kieren in huis dichtmaken

Muizen zoeken graag een warme, beschutte plek en kunnen zich door hele kleine openingen wringen. Controleer daarom of je huis niet teveel spleten en kieren heeft.

Tip 2: Voedsel goed opbergen

Berg voedsel goed op, bijvoorbeeld in bakken of bussen die je kunt afsluiten. Het moet muizen zo lastig mogelijk gemaakt worden om bij het voedsel te kunnen.

Tip 3: Zorg voor een schoon huis

Houd je huis goed schoon, ook de plekken waar je weinig komt of waar je lastig bij kunt. Denk ook aan plekken in de keuken waar kruimels of restjes tussen vallen, maar waar je lastig bij komt. Ook zolders of vlieringen waar je misschien weinig komt, kunnen aantrekkelijke plekken worden voor muizen als je deze ruimtes niet schoonhoudt.

Tip 4: Afval in huis en tuin opruimen

Aansluitend op de vorige tip, is het van belang om afval in huis en tuin zo snel mogelijk op te ruimen en af te voeren. Vuilniszakken laten staan of tuinafval laten ophopen, kan muizen (of ander ongedierte) aantrekken.

Tip 5: Geen vogelzaad en vetbollen in de tuin

Hoewel het voor vogels in de winter fijn is om wat extra voedsel te krijgen in de tuin, zijn vogelzaad en vetbollen ook erg aantrekkelijk voor muizen. Bied dit zeker niet aan als je al last hebt van muizen of zorg ervoor dat je het op een plek aanbiedt waar muizen niet bij kunnen komen.

Tip 6: Een kat als huisdier nemen

Niet in iedere kat zit het jachtinstinct even diep, maar het hebben van een kat kan zeker helpen om muizen af te schrikken.

Muizenbestrijding bij u in de buurt?

Wij bestrijden muizen in onder andere de volgende steden? Staat uw stad er niet bij? Bel dan 078487845 onze lokale muizenbestrijding staat voor u klaar.

Op zoek naar een ongediertebestrijder?

Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.

24/7 beschikbaarheid

100% Tevredenheid

Inclusief vergunning

Muizenbestrijding? Bel voor bestrijding: 078 - 487 845!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating