Last van muizen

Wat te doen als je last hebt van muizen?

Muizen vallen ons sinds mensenheugenis lastig. Waar mensen zijn, zijn vaak ook muizen. Voor deze kleine knaagdieren zijn wij namelijk een hele rijke bron van voedsel. Muizen hebben maar weinig nodig, dus rondom een woning is vaak genoeg voor hen te vinden.

Zorg voor goede hygiëne

Als je problemen wilt voorkomen, of als je van muizen af wilt komen, moet je beginnen met een goede hygiëne. Zorg dat etensresten altijd goed opgeruimd worden. Ruim broodkruimels goed op, ook op de plekken waar je normaal gesproken niet kijkt, zoals onder kastjes en dergelijken.

Zorg dat ze niet binnenkomen

Het is altijd een goed idee om een paar keer rond je huis te lopen op zoek naar openingen waardoor de muis naar binnen kan. Ventilatie van de spouwmuur en stootvoegen zijn voor muizen een uitnodiging om zich te nestelen in je spouwmuur, of tussen de verdiepingen. Daar zitten ze lekker beschut en warm.

Neem een kat

Katten jagen op muizen. Dat weet iedereen die ooit een aflevering van Tom en Jerry heeft gezien. Aan de andere kant leert deze tekenfilm ons ook dat niet elke kat een hele goede jager is.

Jaag ze weg met ultrasoon

Sommige mensen zweren bij ultrasoon geluid om muizen weg te jagen. Anderen zien geen resultaat of klagen dat het ultrasone geluid hen hoofdpijn oplevert. Ook zijn er berichten dat ultrasoon geluid niet goed is voor baby’s en zwangere vrouwen. Ook andere huisdieren, die de toon wel kunnen horen, kunnen last van deze muizenverjager krijgen. Ultrasone muizenverjagers zijn echter goedkoop en het proberen waard.

Jaag ze weg met pepermunt

Muizen houden niet van de geur van pepermunt. Zet daarom een paar muntplanten in de tuin. Sprenkel ook pepermuntolie op plaatsen waar je de aanwezigheid van muizen vermoed.

Muizenvallen

De klassieke muizenval met blokje kaas kan nog steeds prima werken. Let er wel op dat muizen snel leren, en dat je dus moet variëren met lokaas en val.

Als je de muis niet wilt doden, zijn er ook diervriendelijke vallen te krijgen. Het is echter maar de vraag of een gevangen en vrijgelaten muis niet binnen een dag weer terug is.

Gebruik gif

Bij doe-het-zelf-zaken is muizengif te krijgen. Dit gif is relatief zwak en doodt alleen muizen. Mensen (kinderen) of huisdieren hebben hier geen last van. Het gif is vaak effectief, maar op den duur kunnen muizen leren dat ze het maar beter negeren. Het is daarom een goed idee om af en toe van gif te wisselen.

Professionele muizenbestrijder

Als je echt van je muizenplaag af wilt, schakel dan een professionele ongediertebestrijder in. Zij hebben middelen tot hun beschikking die je als particulier niet hebt. Denk hierbij niet alleen aan een enorme ervaring en scherpe blik, maar ook aan specialistische gifstoffen.

078 - 487 845

96% beveelt ons aan