Muizen bestrijden
- De hele dag beschikbaar
- U wordt direct geholpen
- Binnen 24 uur opgelost
- Lokale ongediertebestrijder
- Hoge klanttevredenheid
beoordeeld met een 9.2!
10+ jaar ervaring
Lokale bestrijders
Professioneel
5 sterren rating
Muizen bestrijden
Hoort u de muizen ’s nachts lopen? En laten ze muizenkeutels achter? Dan is de kans groot dat er meerdere muizen actief zijn. Muizen zijn namelijk knaagdieren die leven in groepen. Ze z’n het liefst in de nacht actief en kunnen heel wat schade veroorzaken. Muizen zijn alleseters. Ze eten niet alleen voeding (zoals granen, noten e.d.), maar ook zeep, lijm, bekabeling, meubels en de isolatie van huizen. Er zijn tal van redenen op te noemen muizen bestrijden uit te besteden. Lees hieronder welke maatregelen jezelf kunt nemen en hoe je eenvoudig een ongediertebestrijder kan inhuren.
Snel navigeren naar een onderwerp dat aansluit op wat u zoekt? Maak hieronder een keuze:
– Wanneer heeft u een muizenprobleem?
– In welke periode is de muizenoverlast het grootst?
– Waar geeft de muis het meeste overlast?
– Meest gebruikte bestrijdingsmethoden
– Muizensoorten in Nederland
– Wat zijn de kosten van muizen bestrijden
– Bonus: Muizen voorkomen, 8 tips!
Wanneer heeft u een muizenprobleem?
Hieronder volgen de belangrijkste symptomen dat je een muizenprobleem hebt.
- Muizenkeutels: Muizenkeutels zijn kleine uitwerpselen. Ze hebben de vorm van ongeveer hagelslag. De uitwerpselen zijn namelijk een aantal millimeter groot en kunnen een enorme geur met zich mee brengen. De geur kan door het hele huis geroken worden, omdat muizen zich veelvuldig verplaatsen, ook door smalle en kleine ruimtes.
- Wist je dat: Muizen gaan vaak naar het “toilet”. Ze produceren gemiddeld zo’n 100 muizenkeutels per etmaal. Deze wil je niet in je huis aantreffen. Het is dan ook verstandig om de muizenkeutels direct op te ruimen. De muis eet namelijk z’n eigen ontlasting, want deze dient namelijk ook als voedingsbron. Het weghalen van de keutels zorgt ervoor dat je direct een voedingsbron wegneemt.
- Muizen lopen: Muizen zijn hele actieve knaagdieren en leven in groepen. Ze verzamelen heel wat voedsel en daarvoor lopen ze heel wat meters af. Ze lopen over de grond, klimmen omhoog en kunnen goed balanceren op kabels. Ze veroorzaken daarbij geluid en beweging. Denk bijvoorbeeld maar eens dat een muis op een hanglamp loopt, of boven het (systeem)plafond. Het geluid eigenaardig zacht, maar toch vinden mensen het akelig om te horen.
- Ritselende geluiden: Muizen zijn continu bezig om voedsel te vergaren. Dat doen ze met hun sterke zintuigen, want de muis heeft een sterk reukvermogen. In de nacht komt de muis op zo’n 20 à 30 verschillende plekken. Zo ook in de keuken waar ze regelmatig op zoek gaan naar voedsel dat in plastic is verpakt. Als de muis honger heeft dan knaagt hij zich door de verpakking heen. Het plastic zorgt vaak voor het ritselende geluid.
- Stankoverlast: Muizen dragen een muffe geur met zich mee en dat kan een behoorlijke stank veroorzaken. Verder zullen muizen muizenkeutels en urine achterlaten. Deze geur gebruiken de muizen om zichzelf te situeren en het grondgebied af te bakenen. De muizen houden erg graag hun eigen territorium en daarbij speelt geur een sterke rol. Het is dan ook heel erg begrijpelijk dat men van deze geur of stank af wil. Muizen bestrijden kan daarbij helpen!
- Kieren en gaten: Muizen zijn knaagdieren die in staat zijn om door kieren van een 0,5 centimeter te gaan. Dat betekent dat zij via elk tochtgat een mogelijkheid zien om zich te verplaatsen. Kunnen ze dat niet, dan zullen muizen een weg banen door de minigaten. Dat doen ze door knagen. Het is dan ook verstandig om muizen te bestrijden door deze gaten te dichten of op te vullen.
- Muizennesten: Muizen (over)leven in een variërende omgevingen. Muizen vinden het fijn om dichtbij mensen te leven. Dat doen ze door muizennesten te maken. Muizennesten zijn maximaal 30 meter verwijderd van de plek waarde muis z’n voedsel verzameld. Muizennesten zijn al gevonden in woningen, winkelpanden, fabrieken, mijnen, magazijnen, opslagplaatsen, silo’s, pakhuizen, koelhuizen schuren. Ook in de natuur zijn muizen in staat nesten te bouwen, zo zijn er nesten gevonden in campers, caravans, op velden en onder heggen.
- Knaagschade: Doet je elektronische apparatuur het niet meer? Dan kan het goed zijn dat muizen aan de bekabeling hebben geknaagd. De muis heeft scherpe voortanden. Deze tanden blijven z’n hele leven groeien. De tanden groeien namelijk gemiddeld zo’n 0,3 millimeter per etmaal. Knagen helpt de muis om de tanden scherp en kort te houden. Het maakt de muis niet uit of het knagen op organische (bv. voeding) of niet-organische materialen (bv. plastic, hout, elektra kabels, isolatie en de inrichting van het huis) gebeurd. Het is heel vervelend en kostbaar als bekabeling kapot wordt geknaagd. Wij raden dan ook sterk aan om muizen bestrijden serieus te nemen.
- Smeersporen: Muizen lopen elke dag vele meters af. Dat doen ze door dagelijks verschillende, maar ook dezelfde routes te lopen. Hierbij laten vele sporen achter. Denk bijvoorbeeld aan voeding, stof, uitwerpselen en niet-organische materialen. Maar ook de haren (vacht) van de muis blijven achter op verschillende plekken. Dit noemen ze buiksmeer. Alles wat de muis achterlaat noemt men smeersporen.
- Dode muizen: Muizen zijn alleseters. Dat betekent soms ook dat ze verkeerde dingen eten, zoals muizen- of rattengif. Sommige muizen overleven dit niet en dat betekent dat ze ergens in huis blijven liggen.
In welke periode is de muizenoverlast het grootst?
Muizenoverlast is natuurlijk erg vervelend. Muizen leven zowel binnen als buiten. Toch zullen muizen in de herfst en winter voor meer overlast zorgen. In de koudere maanden van het jaar zullen de muizen de warmte zoeken van gebouwen en huizen. Als er dan voldoende organische materialen (zoals eten van de mens) te vinden is, dan zullen muizen zich daar snel schuilen en nestelen. Muizen kun je in de koudere maanden voorkomen door goed het huis schoon te maken en dat zo te houden. Dan is de kans groot dat de kleine knaagdier een ander onderdak gaat zoeken.
Ben je niet zo pienter met schoonmaken? Dan zal de muis de constante toevoer van voeding vinden. En bij een goede omstandigheden kunnen muizen zich snel voorplanten, waardoor de muizenpopulatie snel zal groeien. Feit: Een muizenpaar kan theoretische gezien elk een populatie van 120 muizen maken (onder ideale omstandigheden).
Waar geeft de muis het meeste overlast?
Muizen zijn slimme knaagdieren. Ze dringen gebouwen binnen die kwetsbaar zijn. Muizen zijn dan in staat om via gaten, spleten, leidingen, spouwmuren, kruipruimtes en (systeem)plafonds te kruipen. Het kruipen of lopen gaat gepaard met looproutes waar zij hun ontlasting uitscheiden, waardoor enorme stank kan ontstaan.
Muizen bestrijden in huis
Niets voor niets wordt de muis soms wel de huismuis genoemd. Een huis is een ideale omgeving voor een muis. De muis vindt er warmte en kan zijn voedsel daar vinden. De vraag is natuurlijk in welke ruimtes de muis het meest actief is. Lees hieronder in welke ruimtes ze in het huis bezoeken:
De slaapkamer
De muis komt helaas voor in de slaapkamer. De muis is een knaagdier dat voornamelijk in de nacht werkzaam is. Normaliter is de muis erg bang voor mensen. Echter is het eens voorgekomen dat muizen over slapende mensen heenlopen. Dit zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Niets is erger dan wakker te worden van een muis die over je heenrent. Zorg er ten alle tijden voor dat muizen zich niet snel kunnen voorplanten. Lees hieronder welke maatregelen je kunt nemen om muizen te bestrijden.
De keuken
De keuken is de plek waar mensen hun voedsel maken en eten. Dit is ook de plek waar helaas voedsel en voedselresten blijven liggen. Muizen vinden dit heerlijk als je deze rommel niet opruimt. Ze zullen daardoor makkelijker overleven. Ze zullen echt elke (keuken)kast en (keuken)lade afgaan om voedsel te vinden. Houd je de keuken niet schoon, dan zorg je ervoor dat de muis zich daar heel erg thuis gaat voelen.
De kelder
In de kelder wordt vaak voedsel opgeslagen. De kelder is dan ook een ideale omgeving voor de muis om z’n weg te banen. De mens komt er nauwelijks, dus de muis kan in alle rust alle kasten en ruimtes afgaan om voedsel te vinden of om aan voedselverpakkingen te knagen. Het knagen zorgt ervoor dat er voeding is en daarmee kan de muizenpopulatie snel groeien.
De zolder
De zolder is een plek waar mensen veelal niet komen. De zolder is dan ook één van de ruimtes waar de muis alle tijd heeft om rond te lopen en z’n smeersporen kan achterlaten. Het is aan de mens om regelmatig de zolder schoon te maken.
De tuin
De tuin is de omgeving waar je tot rust wil komen. Het is de plek waar je in de zomermaanden met familie en vrienden de tijd doorbrengt. Heb je groene vingers? Dan zal je zeker veel tijd en liefde steken in tuin. De tuin zal mooie bloemen en planten bevatten. Maar ook zullen we steeds meer onze eigen groente en fruit willen laten groeien, waardoor de tuin ook een plek is waar de muis graag komt. De tuin is een ideale omgeving voor een muis of rat, ongeacht de grootte van de tuin. De muis kan in de tuin beschutting vinden door zich in bosjes en schuren te schuilen. Ook zal de muis zijn voedsel hier vinden en kan daarbij behoorlijk wat schade aanrichten.
Dakterras of balkon
Heb je geen tuin, maar wel een balkon of dakterras? Dan kunnen muizen ook hier rondlopen. Het balkon en dakterras worden in stedelijke gebieden gebruikt om te eten of te borrelen. Een plek waar ook voedselresten blijven liggen. Ook zullen stedelingen groente- en fruitplanten laten groeien op balkons of dakterrassen. De muis zal ook hier z’n slag slaan.
Het kippenhok
Kippenhok is de ideale omgeving voor de muis. Kippen krijgen in het kippenhok voedsel door middel van voerbakken. Voerbakken zijn open en daardoor kunnen muizen vrij makkelijk aan voedsel komen. In de koudere maanden zal de muis manieren gaan vinden om makkelijk aan voedsel te komen. Een kippenhok is dan een uitstekende omgeving om aan voedsel te komen. Het kippenvoer is een uitmuntende bron aan voedsel, want is rijk aan granen en noten. Eé muis in een kippenhok is niet heel erg. De kippen zijn koppig genoeg om de muis zelf dood te maken, maar kippen krijgen wel stress en andere verschijnselen als er meerdere muizen in het kippenhok rondlopen. Deze stress zal ervoor zorgen dat kippen minder makkelijk eieren zullen leggen, want ze zijn letterlijk “van de leg”. Heb je last van muizen in het kippenhok? Dan kan je maar snel gaan beginnen met muizen te bestrijden, want het knaagdiertje zal zich hier snel voortplanten.
Muizen bestrijden in de Voedingsmiddelenindustrie
De voedingsmiddelenindustrie produceert dagelijks heel wat voedsel voor de consumenten. De industrie zorgt ervoor dat er ook heel wat voedselresten blijven liggen in de gebouwen waar het voedsel wordt gemaakt. Denk hierbij bakkerijen, fabrieken, boerderijen, slagers. Ook wordt het voedsel opgeslagen in bijvoorbeeld pakhuizen, silo’s magazijnen, containers, en vrachtwagens. Als de voedingsmiddelenindustrie deze ruimtes niet schoon houdt, dan zal de muis snel z’n weg banen.
In Hotels
Hotels zijn ervoor om even te ontspannen. Een heerlijk nachtje even weg in eigen of in het buitenland. Voor de meeste mensen is dit een unieke beleving. Toch kan het voorkomen dat consumenten minder tevreden zijn. Dit lees je regelmatig negatieve reviews terug over de hygiëne van hotels. Er zijn zelfs televisieprogramma’s waarbij uitvoerig wordt ingegaan op de hygiëne van hotels en vakantiebestemmingen. De hygiëne blijkt soms niet over gewaarborgd te zijn. De slechte hygiëne zorgt voor een uitstekende leefomgeving voor de muis. Als het hotelpersoneel er niet voor zorgt dat hotelkamers en ruimtes schoongehouden worden, dan kan je mum van tijd te maken hebben met een muizenplaag. Als hoteleigenaar of als manager wil je het laatste dat mensen gespannen naar huis gaan, omdat gasten klagen over de slechte hygiëne.
Hotekamers
Ook op de hotelkamers moet het brandschoon zijn. Dit is de plek waar gasten borrelen met een zak chips of nootjes. Deze vallen helaas soms ook op de grond, waardoor er kruimels blijven liggen. Deze kruimels zijn een feestmaal voor de muizen. Een muis heeft tussen de 3-5 gram aan kruimels per dag nodig om goed te overleven. Dus zij kunnen van de kleinste hoeveelheden voedsel al goed teren.
Restaurants
In restaurant moet op hygiëne gelet worden. Het moet voor de consument fris ruiken, de tafels moeten schoon aanvoelen en er mogen geen etensresten op de vloer liggen. Gebeurd dit toch? Dan heeft de muis een geweldige plek waar zij kan woelen. Denk maar aan de animatiefilm Ratatouille.
Boerenbedrijven
Boeren worden steeds vaker getroffen door muizenplagen. Een boer zit soms letterlijk met z’n handen in het haar. En elke boer heeft er last van. Er zijn namelijk verschillende boerenbedrijven in Nederland. Denk hierbij aan boerenbedrijven in tuinbouw, landbouw en veeteelt. In tuinbouw worden groenten, paddenstoelen, fruit, bloemen, planten, bomen, bollen of zaden verbouwd. In de landbouw worden planten en dieren geproduceerd voor de mens. Voedsel wordt hier geproduceerd. Muizen eten hier soms hele weilanden kaal en dat is natuurlijk erg vervelend.
In een veehouderij wordt vee (bijvoorbeeld: schapen, varkens, kippen, koeien, geiten, paarden e.d.) gehouden. Al deze type boerenbedrijven hebben gemeen dat er voedsel geproduceerd en geconsumeerd wordt. Deze boerenbedrijven zijn soort van grote kippenhokken, waarbij veel voedsel voor grijpen ligt. Een ideale plek om voor muis te lopen.
Scholen, universiteiten en kantines
Muizen gaan heel lekker op een vieze omgeving waar veel voedsel ligt. Een school of een universiteit is een plek waar veel studenten van maandag tot en met vrijdag rondlopen. De studenten eten elke dag snacks en lunch op verschillende plekken. Plekken zoals de kantine, maar ook de gang, computer- en klaslokalen worden gebruikt.
In de lunchpauze gaan veel scholieren naar de kantine. In de kantine blijft vaak heel wat voedselresten liggen, waardoor de muizen heel snel veel voedsel kunnen verzamelen en opeten. Muizenplagen teisteren de scholen en universiteiten.
Kinderdagverblijven (KDV)
Kinderdagverblijven worden gebruikt om dagelijks heel wat baby’s en peuters op te vangen. Op deze plekken wordt heel wat gewerkt om alles schoon te houden. Toch komt het regelmatig voor dat er muizen over de groepen van de kinderopvang lopen. Dat komt omdat gedurende de dag verschillende voedingsmomenten zijn. Dat wordt door leidsters of keukenpersoneel gemaakt in de keuken. De ideale plek voor de muis. De muis zal de etensresten zoeken en deze oppeuzelen. Ook zal de muis de kastjes van de keuken afgaan en zoeken naar voedsel. Gedurende dag op de KDV zijn er verschillende eetmomenten. Dan krijgen baby’s en peuters voedsel. Soms doen ze het zelf en soms worden ze daarbij geholpen. In het eerste geval zullen de peuters nog niet zo netjes kunnen eten. Ze laten voeding vallen en kruimels komen op de grond. Deze kruimels kunnen zijn een ideale voedingsbodem voor muizen.
Buitenschoolse opvang (BSO)
Buitenschoolse opvang (afkorting BSO) wordt gebruikt om dagelijks heel wat kinderen na school op te vangen. Tijdens de opvang zullen kinderen eetmomenten hebben of ze nemen zelf een snack. Het is aan het personeel om de locatie brandschoon te houden, maar dat lukt niet altijd. Muizen grijpen hun kans om de kruimels van de vloer te eten of ze zullen in de keuken hun weg vinden.
Kantoren en werkplek
Elke dag gaan heel veel mensen naar kantoor. De werkplek wordt gebruikt om heel veel uren te werken. Het bureau wordt gebruikt om koffie te drinken, te snacken en te lunchen. Een plek waar regelmatig voedselresten blijven liggen. Reden genoeg om de werkplek goed schoon te houden. Toch laat het personeel dat graag over aan de schoonmakers. Zonde, want muizen azen op kruimels en voeding dat op het bureau achterblijft. Muizen houden van kantoren, omdat er vele plekken zijn waar voedsel ligt.
Studentenhuizen
Studenten hebben veel aan hun hoofd. Het laatste wat studenten in hun hoofd hebben is het schoonmaken van hun studentenhuis. Het studentenhuis is dan ook een “guilty pleasure” voor de muis. De studenten houden niet van opruimen en schoonmaken. Daardoor blijven veel voedingsresten achter, waardoor de muis makkelijk aan zijn voedsel kan komen.
Meest gebruikte bestrijdingsmethoden voor muizen bestrijden
Er zijn heel wat plekken en omgevingen waar de muis z’n slag kan slaan. Het is daarom verstandig om snel de muizen te bestrijden. Muizen zijn niet alleen vies, ze kunnen ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De plekken waar veel voedsel gemaakt, opgeslagen of geconsumeerd worden zijn de ideale plek voor de muis. Een muis kan verder veel schade brengen aan niet organische materialen in uw huis of gebouw, waarmee ook uw veiligheid in het geding kan komen (denk bijvoorbeeld aan het knagen aan elektriciteitskabels en het brandgevaar dat daarbij komt kijken). Hieronder worden bestrijdingsmethoden beschreven.
De traditionele muizenval
Iedereen kent hem wel, de traditionele muizenval. De muizenval is een effectief middel waarmee je muizen snel in een val kunt laten lokken. Dat wordt gedaan door voedsel in de val te leggen en de klem op spanning te zetten. Als de muis onoplettend het stukje voedsel probeert te pakken, zal de klem snel dichtvallen. Met als resultaat dat de muis vast komt te zitten in de val. De traditionele muizenval wordt vaak geproduceerd van hout, maar tegenwoordig wordt de val ook gemaakt van hard plastic. Een ideaal middel om muizen te bestrijden.
De diervriendelijke muizenval
De diervriendelijke muizenval wordt gebruikt om muizen levend te vangen. Als je de muis vangt kunt u er zelf voor kiezen wat u hem de muis doet. U kunt de muis wegbrengen (tip: minstens 100 meter van het pand waar u de muis heeft gevonden) of u kunt de muis niet meer laten leven. De diervriendelijke muizenval heeft als doel de muis levend te houden en een tweede leven te geven buiten het huishouden. De muizenval bevat een lokaas. De muis vindt deze interessant en als de muis de val binnenloopt, dan zal de deur dichtklappen. Deze deur zorgt ervoor dat de muis niet meer kan ontsnappen. Een diervriendelijke manier om muizen te bestrijden.
De elektrische muizenval
Tegenwoordig zijn er verschillende elektrische muizenvallen op de markt. Deze elektrische muizenvallen doodt muizen door middel van elektriciteit. De muis krijgt een schok van vier AA batterijen. Deze batterijen zijn in staat om ongeveer 50 muizen op een veilige manier te bestrijden. De val wordt gezien als betrouwbaar, omdat de muis via een stroomstoot geen pijn zal hebben.
Ultrasoon geluid
Heden ten dage zijn er verschillende muizenvallen op de markt met een ultrasoon geluid. Dit geluid kunnen wij met onze menselijke oren niet horen, maar muizen kunnen dit wel en muizen zijn daar heel erg gevoelig voor. Zo gevoelig zelfs dat muizen ruimtes en gebouwen weren die deze apparaten hebben staan. Eén apparaat is, volgens de leveranciers, soms voldoende om muizen te bestrijden in de woning. Toch laten reviews zien dat muizen blijven komen.
Muizenkorrels met gif
Muizenkorrels met gif worden gebruikt om muizen te bestrijden. De korrels worden in muizenlokdoosjes gelegd. In deze lokdoosjes gaan de muizen eten en knagen. De muis weet niet dat in de korrel gif zit. Het gif zorgt ervoor dat de muis langzaam verlamd wordt en het uiteindelijk doodt. Wij zouden willen meegeven dat je muizenkorrels nooit mag zetten waar kinderen of huisdieren rondlopen. Zij kunnen ook deze korrels pakken en opeten. Kinderen hebben nog geen vermogen om te zien dat het gif korrels zijn, want zij zien ze aan voor snoep. Hierdoor kunnen veiligheidsrisico’s ontstaan.
Modern muizengif
Modern muizengif wordt ook gebruikt om ratten te bestrijden. Het is een heftig middel waarmee muizen en ratten bestreden kunnen worden. Het gif bevat dezelfde werkzame stof. Er zijn twee typen rattengif (andere naam: “rodenticiden”): de acute versie en de multidoses. Modern muizengif valt onder multidosis. De muis eet meerdere keren van het multidosis gif en daarmee kunnen muizen bestreden worden. De consument mag maar tot 200 gram modern muizengif kopen. De verpakkingen die boven de 200 gram gaan worden door professionele muizenbestrijders gebruikt.
Muizen bestrijden d.m.v. lijmplanken
Lijmplanken zijn planken waarop een bepaald type lijm zit. Op de lijm is een lokaas geplakt. De muis vindt het lokaas erg interessant en loopt zo met z’n vier poten op de lijmplank. De lijm is sterk genoeg om de muis op z’n plek te houden. De muis is dan levend gevangen en dan is het aan de eigenaar hoe hij de muis wil laten verdwijnen.
Bijenbekjes
Veel gebouwen en huizen hebben open stootvoegen. Dat zijn voegen die zorgen voor ventilatie in de spouwmuur. Tegelijkertijd zijn het gaten waar muizen doorheen gaan lopen, want het zijn toch interessante openingen. De muizen kunnen worden bestreden door middel van bijenbekjes. Deze worden geplaatst in de open stootvoegen en daarmee houdt u muizen en andere ongedierte buiten de deur.
Een kat of poes voor 10-15 jaar?
Heb je een kat of poes in huis? Dan is de kans groot dat je nog nooit muizen thuis hebt gespot. Muizen haten katten en poezen.
Heb je geen kat of poes? Dan zou je kunnen overwegen om één te nemen. Deze gaat dan wel tussen de 15-20 jaar mee, dus daar moet wel een goede afweging worden genomen. Muizen vertrekken onmiddellijk als ze de geur van een kat ruiken. Daarnaast is een kat erg gehaaid in het vangen van muizen. Het is de natuurlijke vijand van muizen.
Heeft u een muizenplaag? Dan heeft de kat wel tijd en ruimte nodig om de muizen volledige te verjagen. De muizen laten zich niet zo snel verjagen.
Muizensoorten in Nederland
Er zijn vier muizensoorten in Nederland. De muizen hebben alle vier een andere naam en zijn vernoemd naar hun leefomgevingen. In die omgevingen zijn zij in staat hun voedsel te verzamelen en zich snel voort te planten. Een muis kan in de eerste plaats schattig kan lijken, maar dat kans is snel omslaan iets ernstig. Reden genoeg om muizen te bestrijden.
De Huismuis
De huismuis is een nieuwsgierig diertje. Het behoort tot de familie knaagdieren. Het is erg snel diertje dat houdt van warme ruimtes. Niets voor niets dat de huismuis zich in de koudere maanden verplaatst naar de warme huizen waar veel voedsel te vinden is. Door middel van kleine openingen (min 0,5 centimeter) gaat hij z’n weg binnenshuis. Binnenshuis verplaatste hij zich zowel horizontaal als verticaal. De huismuis is namelijk een goede klimmer.
De Bosmuis
De bosmuis behoort ook tot de knaagdieren. Ze knagen veelal op granen, noten, vruchten bessen, eikels, beukennoten, hazelnoten, zaden, knoppen, paddenstoelen, mossen gala-appels. Niets voor niets dat de bosmuis veelal in bossen te vinden is, omdat het voedsel dat hij eet daar te vinden is. De bosmuis eet ook insecten, wormen en slakken. Het is een schattig bruin beestje.
De Veldmuis
De veldmuis behoort tot dat woelmuizen en daarmee behoort de veldmuis tot de knaagdieren. Veldmuizen leven graag in omgevingen waar gras en graan te vinden is. Hier halen ze hun eten vandaan en daar zullen zij zich ook voortplanten.
De Spitsmuis
Spitsmuizen zijn geen knaagdieren, zoals de bovengenoemde muizen. Het zijn muizen die behoren tot de familie van insecteneters (Eulipotyphia). Spitsmuizen zijn te herkennen aan de spitse neus die ze hebben. Spitsmuizen zijn zowel overdag als in de nacht actief.
Wat zijn de kosten van muizen bestrijden?
De kosten van om muizen te bestrijden kan enorm variëren. Muizen zijn in staat om zich snel voort te planten en kan je vrij snel 120 nieuwe muizen per jaar in je pand of huis hebben. Het is dan ook verstandig om zelf de muizen eerst zelf te bestrijden. De kosten hangen dan af welke methode jezelf gaat gebruiken.
- Een muizenval kun je als van € 1,0 per stuk kopen.
- Gif is te koop vanaf €10,0 per 200 gram.
- Een lok doos haal je al van €4,5 per stuk.
- Een ultrasone machine kun je al kopen vanaf €20,0
- Een elektrische muizenval kun je al aanschaffen voor ongeveer €25,0
Schakel je op een gegeven moment professionele hulp in, dan zullen de kosten hoger liggen. Prijzen variëren van € 75 tot wel €160. De grootte van muizenplaag is hierin bepalen.
Muizen bestrijden & voorkomen, 8 tips!
Dit zijn de belangrijkste tips om muizen te voorkomen.
Tip 1 – Houdt uw ruimte schoon!
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Muizen houden van vieze ruimtes waar voeding ligt. Het regelmatig schoonmaken van ruimtes zorgt ervoor dat muizen geen kans krijgen om voedsel te zoeken. Gebruik hiervoor regelmatig de stofzuiger en de dweil.
Tip 2 – Zorg voor een goed sluitende prullenbak
Muizen vind het heerlijk om wroeten in de prullenmand. De kans is groot dat de muis prullenbak ingaat, als je de prullenmand niet goed sluit. Wij raden dan ook sterk aan om prullenbak te kopen die goed sluit.
Tip 3 – Vul de gaten en spleten op
Muizen kunnen door elke spleet of gaatje wurmen. De muis heeft maar 0,5 centimeter nodig om verder te komen in de volgende ruimte. Zorg ervoor dat gaten en spleten goed opgevuld worden, zodat ze niet verder kunnen lopen. Gebruik daar bijvoorbeeld geen tape voor, dat kunnen ze weer open knagen.
Tip 4 – Plaatsen van lokdozen in verschillende ruimtes
Als de muizen binnen zijn, dan kunnen ze overal zijn. Ze kunnen immers 30 meter verwijderd zijn van hun nest. Het plaatsen van lokdozen (30-50 gram per lok doos) met gif zorgt in eerste instantie ervoor dat muizen besteden worden met gif. Wordt het gif na een aantal dagen niet gegeten, verplaats de lok doos dan naar een andere ruimte.
Tip 5 – Zet muizenvallen op de juiste plekken
Op het moment dat muizen eenmaal worden gespot, dan weet je ook waar ze langslopen. Ze laten immers hun muizenkeutels en urine achter. De kans is aanwezig dat zij op dezelfde plek komen, omdat ze dezelfde routes lopen en hun eigen muizenkeutels opeten. Plaats de muizenvallen op dezelfde plekken. Lopen ze vaak over een kabel? Dan kun je eventueel de muizenval met een tie-wrap vastmaken aan de kabel.
Tip 6 – Neem een kat
Een kat is de natuurlijke vijand van de muis. Een muis vindt het niet fijn als er een kat in de buurt is. Dat ruikt de muis en daarmee kan je voorkomen dat er muizen in je huis komen. Katten zijn wel een lange termijn oplossing, want katten worden wel 15 tot 20 jaar.
Tip 7 – Gebruik innovatieve oplossingen
Als de originele vormen van muizenvallen en gif niet werken. Dan kun je altijd nog proberen om elektrische muizenvallen te kopen, of apparaten die ultrasoon geluid afgeven. Dit zijn tegenwoordig goede apparaten waarmee je muizen kun bestrijden.
Tip 8 – Schakel professionele hulp in
Wanneer je ten einde raad bent en je hebt alle vormen van bestrijding al geprobeerd. Dan zit er maar één ding op en dat is het inschakelen van professionals. Professionals die kennis en kunde meenemen die jou van het probleem kunnen helpen.
Muizen bestrijden overlaten aan een professional
Heeft u last van muizen en wilt u deze laten bestrijden? Wacht dan niet langer en neem contact op met ongediertebestrijding Contravermin. Ernstige muizenoverlast is slecht voor de gezondheid. Schakel daarom altijd een bestrijder in en laat muizen bestrijden over aan een ervaren deskundige die weet wat hij doet.
Op zoek naar een ongediertebestrijder?
Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.