Muizen

Direct van uw ongedierte af?
  • De hele dag beschikbaar
  • U wordt direct geholpen
  • Binnen 24 uur opgelost
  • Lokale ongediertebestrijder
  • Hoge klanttevredenheid

  beoordeeld met een 9.2!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating

Muizen

Muizen, de meeste mensen vinden het maar akelige dieren, maar toch zijn het interessante beestjes. Muizen, of huismuizen in dit geval, zijn knaagdieren die bij de familie Murdae horen net als bijvoorbeeld verschillende ratten en muizen.

Uiterlijke kenmerken

De huismuis is meestal redelijk slank en de kleur van zijn vacht varieert van een bruingrijze tot bruine vacht met een grijze tot witte buik. Muizen die binnen wonen zijn over het algemeen donkerder dan de muizen die buiten leven. Hun poten zijn redelijk kort en ze hebben een spitse neus. Hun ogen en oren zijn groot in verhouding tot de rest van het lichaam. Ook hebben ze een staart die ongeveer even lang als het gehele lichaam, wat gemiddeld tussen de 7 en 10 cm is. Ook onderscheiden huismuizen zich door een typische muffe geur.

Leefwijze

Huismuizen eten bijna alles wat op hun pad komt, van bijvoorbeeld granen en zaden tot wormen of andere insecten. Als goed eten schaars is zullen ze zich zelfs aan papier of bijvoorbeeld lijm wagen. Als eten schaars is zal de muis bovendien overdag zijn eten te vinden, terwijl muizen over het algemene het liefst s ’nachts actief zijn. Muizen moeten elke dag, of nacht, zo ongeveer 3.5 gram voedsel vinden, en water drinken hoeven ze over het algemeen niet. De dag besteden ze dan in hun hol, of onder de vloer wanneer ze binnen wonen. De huismuis leeft meestal in familiegroepen waarbij er een dominante man is die samenwoont met enkele vrouwtjes en die jongen. In dit hol is ook een nestkamer en als ze de kans krijgen wordt er hier ook een voedselvoorraad aangelegd.

Voortplanting

Muizen die binnen leven planten zich het gehele jaar voort, en dat is ook wel nodig, aangezien muizen regelmatig maar 6 maanden leven en zelden langer dan anderhalf jaar. Muizen die buiten leven planten zich ongeveer van April tot September voort. Een vrouwtje draagt de jongen tussen de 19 en 21 dagen en hierna worden tussen de 4 en 9 jongen geboren. Als ze geboren zijn, zijn de jongen kaal, doof en blind. Toch is de zoogtijd maar 18 tot 20 dagen, en na drie weken verlaten zij hun nest. Mannetjes zijn na enkele weken al geslachtsrijp. Dit herhaalt zich voor een vrouwtje gemiddeld 5 tot 10 keer per jaar.

Verspreiding en leefgebied

De huismuis heeft zich over de hele wereld verspreid, zelfs op onbewoonde eilanden, maar wij hebben het hier over de westelijke huismuis. Deze huismuis woont in Amerika, het grootste deel van Europa, Australië maar ook in delen van Afrika. Huismuizen wonen eigenlijk altijd in de buurt van mensen, huizen, winkels, fabrieken, stallen, ze bewonen het allemaal. Wanneer ze niet in de buurt van mensen wonen dan wonen ze in bossen of open velden.

Natuurlijke vijanden

De huismuis heeft veel natuurlijke vijanden, wat zijn korte levensduur verklaart. Zo heb je veel soorten uilen en andere roofdieren die de huismuis opeten. Zo is er de kerkuil, de vos, marterachtigen, ratten en ook de stereotypische katten. Tegenwoordig zijn ook de mensen een natuurlijke vijand van de huismuis door het bestrijden van deze diertjes.

Muizenbestrijding

Alhoewel muizen je geen kwaad doen kunnen ze wel voor overlast en het overdragen van ziektes zorgen. Gif en muizenvallen kunnen worden gebruikt om van een muizenfamilie af te komen, maar er zijn ook opties waarbij de muizen niet hoeven te sterven. Zo kun je ze levend vangen, of een kat in huis halen die de muizen vanzelf wegjaagt.

Het voorkomen van een muizenplaag doe je ervoor te zorgen dat jouw huis goed schoon is en dat alle gaten waardoor muizen naar binnen zouden kunnen komen gedicht zijn.

Muizen, het zijn mooie dieren, die je natuurlijk het liefst wel buiten de deur houdt. Gelukkig kun je altijd de muizen levend vangen en dan 100 meter verderop loslaten waardoor ze de weg niet meer terugvinden, maar wel nog gewoon door kunnen leven.

Op zoek naar een ongediertebestrijder?

Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.

24/7 beschikbaarheid

100% Tevredenheid

Inclusief vergunning

Muizen? Bel voor bestrijding: 078 - 487 845!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating