Muggen

Direct van uw ongedierte af?
  • De hele dag beschikbaar
  • U wordt direct geholpen
  • Binnen 24 uur opgelost
  • Lokale ongediertebestrijder
  • Hoge klanttevredenheid

  beoordeeld met een 9.2!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating

Muggen

Hoe vervelend zijn ze vaak op een warme zomeravond. Je wilt genieten van een wijntje in de achtertuin, maar de muggen laten je niet met rust. Of hoe irritant is het als je wilt slapen en een mug valt je lastig.
Muggen zijn er in allerlei soorten en maten. Gelukkig hoeven we in Nederland meestal nog niet bang te zijn dat deze insecten vervelende ziektes overbrengen.
Om overlast van muggen te voorkomen, kun je vaak zelf een aantal maatregelen nemen.

Soorten muggen

Misschien had je het niet gedacht, maar over de hele wereld komen ongeveer 3500 soorten muggen voor. Stuk voor stuk zijn ze van belang voor het ecosysteem. In Nederland kennen we ongeveer 35 muggensoorten. Wat zijn nu de muggen die wij het vaakst tegenkomen? Je leest het hieronder.

Steekmug

Dit is de mug die we allemaal kennen. Van deze muggensoort hebben we het meeste last. Kenmerkend voor de steekmug is de lange zuigsnuit. Deze is ongeveer half zo lang als het lijfje. Ze komen het meest voor in de zomer en dan vooral in waterrijke gebieden. Ze worden minstens 6 mm lang. Gaat het schemeren, dan worden ze actief. De vrouwelijke steekmug heeft ons bloed nodig als voedsel voor de eitjes. Het gaat dan voornamelijk om de eiwitten. Deze zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van de eitjes. De mug steekt en zuigt vervolgens bloed. Met haar speeksel laat ze daarna ons bloed stollen. Ons lichaam reageert hierop en vaak ontstaat er jeuk en een bult.

Dansmug

De vedermug of dansmug is over de hele wereld te vinden. Ze zuigen geen bloed. De vleugels zijn groter dan die van de steekmug. Van dit soort hebben wij als mensen geen last. Tijdens het vliegen maken ze allerlei bewegingen die doen denken aan een dans. Vandaar de naam.

Aziatische tijgermug

Pas sinds de laatste jaren komt deze mug voor in Zuid- en Centraal Europa. Waarschijnlijk als gevolg van internationaal transport. Deze mug past zich makkelijk aan aan de omgeving. De Aziatische tijgermug is kleiner dan de gewone steekmug, ongeveer 5 mm. Kenmerkend is het contrasterende strepenpatroon in de kleuren zwart en wit. Dit loopt helemaal door tot de mond en de poten. De mug verspreidt tropische ziektes, zoals gele koorts of knokkelkoorts.

Langpootmug

Langpootmuggen hebben een lang lijf en zeer lange poten. De poten zijn zelfs te vergelijken met die van een spin. Met hun 2,5 cm zijn dit de grootste muggen die we kennen. Hoewel het lijkt alsof deze mug een soort naald bij zich draagt steekt ze niet. Het gaat namelijk om de legbuis van het vrouwtje. Hiermee verstopt ze haar eieren onder de grond. Volwassen langpootmuggen leven slechts enkele dagen.

Motmug

Deze muggen hebben een pluizig uiterlijk. Daarom lijken ze minder op de andere muggen. De motmug wordt ook wel rioolmug genoemd, omdat ze veel voorkomen in toiletten, badkamers en het riool. Ze worden slechts 1 tot 5 mm groot.

Kriebelmug

De kriebelmug lijkt wel wat op de dansmug en wordt 1-5 mm groot. Een vrij kleine mug dus. Deze muggen zijn zwart, grijs tot zelfs oranjerood van kleur. Ze hebben korte pootjes. Met hun zuigsnuit kunnen ze steken en dit levert soms vervelende jeuk op.

Leefgebied van een mug

Muggen komen bijna overal op de wereld voor. Enkel in de poolgebieden zullen we ze nog niet vinden. Door de opwarming van de aarde komen ze op steeds grotere oppervlaktes voor.

De mug in Nederland

In Nederland komen ongeveer 25 verschillende muggensoorten voor. Doordat de gemiddelde temperatuur de laatste jaren stijgt, kunnen we andere muggensoorten verwachten. Een voorbeeld hiervan is de tijgermug. De soorten die we in Nederland het meest frequent tegenkomen zijn de steekmug, de langpootmug, de dansmug en de motmug. Andere soorten die wat minder bekend zijn: buismug, glansmug, rouwmug en kriebelmug.

Uiterlijke kenmerken van een mug

Uiteraard zijn er veel muggensoorten en hebben ze onderling zeker verschillen. Toch zijn er een aantal kenmerken die typerend zijn voor vrijwel alle muggen.

Kop

De mug heeft een kleine kop. Vaak is de zuigsnuit goed zichtbaar. De mug heeft twee antennes op de kop waarmee ze zeer goed kan ruiken.

Lijf

Het lijf van de mug is heel dun en fragiel. De bouw is vrijwel altijd heel langwerpig. Onderaan het lijf zitten 6 dunne pootjes. Ze bezitten slechts een paar vleugels. De aders van de vleugels zijn vaak behaard. Het achterlijf is geringd.

Leefwijze

Vooral in de zomer hebben we veel last van de muggen. Ze komen het meest voor in waterrijke gebieden. Ze komen op warme zomerdagen in actie als de schemering begint. Overdag nemen ze de tijd om te rusten. Vaak in en rond gebouwen. De vrouwtjes hebben voor het leggen van eieren bloed nodig.
De ontwikkeling van ei tot mug vindt plaats in stilstaand water. In het water zweven micro-organismen waarmee de larven zich voeden. De ontwikkeling van ei tot mug duurt bij zomerse temperaturen ongeveer 1 tot 2 weken.

Wat eet een mug?

Muggen leven van plantensappen, zoals nectar van bloemen. Ze houden ook wel van vruchten en van suikers uit de vruchtensappen. Larven voeden zich met micro-organismen uit het water.

Vijanden van de mug

Vleermuizen zijn natuurlijke vijanden van de mug. Een enkele vleermuis eet iedere nacht wel een paar duizend muggen. Ook de spin eet graag een of meerdere muggen. Tenslotte zijn vogels nog vijanden van de muggen.

Voortplanting en levensduur

De vrouwtjesmug legt eieren. Omdat dit in het water gebeurt, leven de muggen altijd in waterrijke gebieden. Het gaat dan om stilstaand water. De mug legt per keer wel 100 eitjes of meer. Na 2 dagen komen deze vaak al uit. De larve die uit de eitjes komen doen er een aantal dagen tot hooguit 2 weken over om een volwassen mug te worden. De mug leeft hooguit 2 maanden.

Overlast & ziektes

De steek van een mug zorgt voor een bult en voor jeuk. Sommige mensen zijn allergisch voor muggenbulten. Tropische muggen dragen soms ernstige ziektes over. In Nederland zijn deze over het algemeen (nog) niet aanwezig.

Op zoek naar een ongediertebestrijder?

Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.

24/7 beschikbaarheid

100% Tevredenheid

Inclusief vergunning

Muggen? Bel voor bestrijding: 078 - 487 845!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating