Motten
- De hele dag beschikbaar
- U wordt direct geholpen
- Binnen 24 uur opgelost
- Lokale ongediertebestrijder
- Hoge klanttevredenheid
beoordeeld met een 9.2!
10+ jaar ervaring
Lokale bestrijders
Professioneel
5 sterren rating
Motten!
Er zijn weinig mensen die niet weten wat een mot is. We kennen motten vooral als een zeer vervelend insect die schade toebrengt aan onze kleding. Overigens worden motten ook wel nachtvlinders genoemd. Kortgezegd zijn het alle vlinders behalve degenen die we dagvlinders noemen. Motten zijn al sinds mensenheugenis insecten die zich graag in de omgeving van de mens begeven. Daar is de mens echter allesbehalve blij mee aangezien we vooral bezig zijn met motten bestrijden om overlast te voorkomen.
Soorten motten.
Er zijn wereldwijd tal van verschillende motten te vinden. In totaal zijn er ongeveer 2000 verschillende soorten motten waarvan er ongeveer 200 in Europa leven. Verreweg de meest bekende hiervan zijn de kleermot en de huismot. Hieronder bespreken we de meest voorkomende mottensoorten die ook in België leven.
Bruine huismot
De bruine huismot is vooral te herkennen aan de donkerbruine voorvleugels met meerdere zwarte vlakken. Een volwassen exemplaar kan maximaal 14 mm lang worden. Per jaar planten ze zich één keer voor. De larven van deze mot eten dierlijk maar ook plantaardig materiaal. Denk daarbij aan zaden en graan maar ook materiaal als bont, wol en linnen. Ze kunnen behoorlijk veel schade toebrengen aan producten van mensen.
Kleermot
Een andere veel in België voorkomende mot is de kleermot. Deze is met een maximale lengte van 8 mm een stuk kleiner dan de bruine huismot. De vleugels van de kleermot zijn egaal en bruingeel van kleur. De larven kunnen veel schade toebrengen aan bijvoorbeeld kleding. Ze hebben gek genoeg een voorkeur voor gevlekte kleding en eten ook graag vilt dat als isolatiemateriaal wordt gebruikt.
Meelmot
Ook de meelmot komt in België veelvuldig voor. Hoewel deze soort maximaal 9 mm lang kan worden, lijkt hij vliegend een heel stuk groter. De meelmot heeft namelijk een spanwijdte van 15-20 mm. Ook deze mot is eenvoudig te herkennen aan de vleugels. Deze zijn zwart en hebben grijze zigzagpatronen. Zoals je wellicht al zult verwachten bij het zien van de naam: de meelmot eet eigenlijk alleen maar bloem. Volwassen exemplaren bewegen zich voornamelijk ‘s nachts voort. Ze leggen hun eitjes in bloem of meelproducten.
Leefgebied van motten.
Aangezien motten uitstekend in staat zijn om zich aan te passen aan de omgeving, komen ze vrijwel overal ter wereld voor. De motten in de verschillende gebieden vertonen weer andere kenmerken en hebben zich volledig aangepast aan het leefgebied waarin ze voorkomen.
Motten in België.
Van de vele soorten motten die er op de wereld zijn, komen er slechts enkelen in België voor. De meest bekende soorten zoals de kleermot, de bruine huismot en de meelmot komen het meest in ons eigen land voor. Daarnaast zijn er echter nog andere soorten die in België leven. Daarnaast komen ook de vruchtmot en de Cacaomot in België voor. Er zijn nog meer soorten die in België gespot worden, maar die komen meestal niet in grote getale voor.
Kenmerken van motten.
Natuurlijk ziet iedere mot er weer anders uit dan een andere soort. Dat betekent echter niet dat de verschillende soorten totaal verschillend zijn. Er zijn namelijk meer dan genoeg gemeenschappelijke overeenkomsten te noemen van de diverse soorten motten. zo beschikken ze allemaal over vleugels en zijn lang en smal.
Kop
De grootte van de kop van motten hangt sterk af van de soort mot. Bij sommigen is de kop behoorlijk klein en rond terwijl andere motten juist een lange en ovaalvormige kop hebben. In ieder geval beschikt iedere mot over voelsprieten.
Borststuk
Het borststuk van motten is over het algemeen zacht en wordt zorgvuldig beschermd door de vleugels. Verder bevinden zich aan de onderkant van het borststuk verschillende poten. Hoeveel poten dit zijn, hangt af van de soort mot. Sommige hebben twee of drie poten terwijl er ook motten voorkomen die vier of zelfs meer poten hebben.
Vleugels
De vleugels van een mot zijn karakteristiek voor de soort mot die het is. Wanneer de verschillende soorten moeten worden onderscheiden, wordt er meestal gekeken naar de vleugels. Iedere soort heeft namelijk weer een andere kleur en motief. De vleugels zijn niet alleen bedoeld om mee te vliegen maar vormen ook een bescherming voor het lichaam.
Leefwijze van motten
De leefwijze van motten verschilt sterk per soort. Er zijn echter wel degelijk bepaalde dingen die sterk overeenkomen. Zo leven de meeste motten het liefst in een warme en vochtige omgeving. Daarom komen ze in tropische landen ook veelvuldig voor. Daarnaast leggen vrijwel alle motten eitjes in een voedselrijke omgeving. Bij sommige motten is dat kleding terwijl het bij andere soorten juist weer meel of natuurlijk materiaal is. In het laatste geval hebben mensen er weinig last van.
De meeste motten zijn lichtschuw en laten zich overdag dan ook zo weinig mogelijk zien. Zodra de schemer invalt, komen ze pas tevoorschijn uit de gaten en kieren waar ze zich overdag verstoppen.
Wat eten motten?
Wat motten precies eten verschilt per soort. Vaak zit in de naam van het soort mot verscholen wat ze eten. Een meelmot is bijvoorbeeld voornamelijk geïnteresseerd in bloem terwijl een klerenmot logischerwijs kleding eet. Opvallend is trouwens dat het vooral de larven van de motten zijn die veel eten. Volwassen motten eten over het algemeen weinig tot niets en houden zich voornamelijk bezig met het leggen van eitjes.
Vijanden van de mot
Motten hebben behoorlijk veel natuurlijke vijanden. Denk bijvoorbeeld aan spinnen en andere grote insecten. Ook veel vogels en zelfs vissen zijn vijanden van de mot. De larven van motten zijn zo mogelijk nog veel meer in trek omdat ook kleinere vogelsoorten en insecten deze kunnen eten.
Voortplanting en levensduur
Zoals gezegd planten motten zich voort door het leggen van eitjes waar vervolgens larven uit komen. Deze ontwikkelen zich na verloop van tijd tot volwassen motten. Hoe lang dat duurt verschilt per soort. Wel leeft iedere soort mot langer als larf dan als volwassen en volgroeide mot. In de meeste gevallen leeft een volgroeide mot slechts een paar weken waarin ze zoveel mogelijk eitjes leggen.
Overlast en ziektes
Motten veroorzaken vooral heel veel overlast doordat ze spullen en kleding van mensen kunnen vernielen. Ze zorgen voor de bekende mottengaatjes in kleding maar kunnen ook producten zoals fruit of bloem vernielen. In principe kunnen motten ook bepaalde ziektes en bacteriën overbrengen al komt dat in België in de praktijk zeer weinig voor.
Op zoek naar een ongediertebestrijder?
Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.