Mieren
- De hele dag beschikbaar
- U wordt direct geholpen
- Binnen 24 uur opgelost
- Lokale ongediertebestrijder
- Hoge klanttevredenheid
beoordeeld met een 9.2!
10+ jaar ervaring
Lokale bestrijders
Professioneel
5 sterren rating
Mieren
Eén van de grootste ergernissen tijdens het picknicken zijn mieren. Mieren zijn een groep van kolonievormende insecten. Ze vallen onder de vliesvleugeligen, ook wel Hymenoptera. Door de eeuwen heeft hebben mieren zich kunnen aanpassen aan veel verschillende soorten leefgebieden. Je komt ze op vrijwel de hele wereld tegen, daarmee behoren ze tot een van de succesvolste diergroepen.
Soorten
Dat ze wereldwijd voorkomen betekent ook dat er heel veel soorten mieren zijn. In totaal zo’n 12.000. De soorten mieren worden onderverdeeld in koloniegrootte, het aantal koninginnen aan het hoofd van de kolonie, de complexiteit van de mierenkolonie en de woonomgeving. In Nederland zijn er in totaal 183 soorten in het wild aangetroffen, van 77 hiervan is bekend dat ze langer dan 10 jaar in Nederland voorkomen. De meest bekende soorten in Nederland zijn:
Behaarde bosmier
De behaarde bosmier (Formica rufa) wordt ook wel de rode bosmier genoemd, de vrouwtjes zijn roodbruin van kleur en de mannetjes geheel zwart. De mannetjes komen alleen tijdens de paartijd ter wereld en sterven kort daarna.
Glanzende houtmier
De glanzende houtmier (Lasius fuliginosus) heeft een diepzwart glanzend lichaam met nauwelijks beharing. Deze soort leeft vooral in loof- en naaldbossen en wordt zelden in gebouwen gezien.
Gele weidemier
De gele weidemier (Lasius flavus) leeft ondergronds en is geel van kleur, ze bewegen trager dan andere soorten mieren. Opmerkelijk is dat niet alle gele weidemieren binnen een nest even groot worden.
Wegmier
De wegmier (Lasius niger) wordt ook wel de gewone, zwarte of zwartbruine wegmier genoemd. In Nederland kan je deze mier ook tegenkomen in je tuin en ’s zomers ook binnenshuis.
Gewone steekmier
De gewone steekmier (Myrmica rubra) komt in veel leefgebieden voor. Deze rode soort kan hoge nestdichtheden bereiken in zowel droge als vochtige omgevingen en is vaak de dominantste mierensoort. De gewone steekmier is zeer agressief en zal bij verstoring van het nest in de aanval gaan waarbij ze pijnlijke steken kunnen toebrengen.
Leefgebied van een mier
Mieren komen op de hele wereld voor (behalve in water en in de poolgebieden) en afhankelijk van de soort hebben ze allemaal een ander type leefgebied dat ze prefereren. Denk hierbij aan in de grond, in boomstammen, in boomtoppen, in je tuin, in weilanden of in woestijnen. Je kan het zo gek nog niet verzinnen of je kan er mieren tegenkomen. Behalve in de winter, dan zitten ze ondergronds.
Mieren in Nederland
Voor Nederland geldt hetzelfde, overal kan je ze tegenkomen. Vooral wegmieren kom je veel tegen in je tuin of op straat, deze leven in een nest onder een graspol of onder stenen. Sommige soorten zoals de faraomieren komen liever in het huis omdat het hier warmer is.
Uiterlijke kenmerken van een mier
Elke mierensoort heeft een uniek uiterlijk met ieder z’n eigen kleuren. Maar er zijn wel een aantal kenmerken waar vrijwel elke mierensoort aan voldoet.
Voelsprieten
Elke mierensoort heeft voelsprieten op hun kop. Deze voelsprieten zijn hun voornaamste zintuig waarmee ze kunnen ruiken en voelen. De meesten soorten hebben ook ogen, maar in een donker nest hebben ze hier niet veel aan en zijn de voelsprieten nuttiger.
Drie segmenten
Net als bij andere insecten hebben mieren een lichaam dat is verdeeld in drie segmenten met daaronder 6 poten. Qua bouw lijken ze erg veel op wespen, maar dan kleiner en zonder vleugels. De koningin en mannetjes kunnen wel vleugels hebben om de bruidsvlucht mee uit te voeren.
Kleur
Mieren kom je tegen in allerlei kleuren, de meesten zijn zwart of bruin, maar ook geel, rood, groen, grijs en goud komen voor.
Leefwijze
Mieren leven in kolonies met één of meerdere koninginnen aan het hoofd. Daarnaast zijn er werksters en soms jonge mannetjes. De werksters hebben allerlei taken zoals verkenner, soldaat en kinderverzorgster. Wanneer het nest groot genoeg is, worden de larven opgekweekt tot mannetjes en koninginnetjes. Bij de meeste soorten verlaten deze het nest wanneer de tijd rijp is, vaak met warm en vochtig weer. In de lucht paren de mannetjes met de koninginnetjes. Hierna sterven de mannetjes waarna de koninginnen een nieuwe nestplaats gaan zoeken.
Wat eet een mier?
Mieren zijn echte alleseters. Ze eten fruit maar ook dode dieren, zoals andere insecten. Mieren zijn vooral dol op zoetigheid en zullen ook op snoep afkomen. Mieren zijn heel creatief in het verzamelen van hun voedsel. Er zijn soorten die luizen beschermen en eten geven. De afscheiding van luizen is namelijk heel erg zoet en mieren vinden dit heel lekker. De voorliefde voor zoetigheid is ook de reden dat je ze tegenkomt wanneer je aan het picknicken bent.
Vijanden van de mier
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren. Kleine mieren dringen binnen in tunnels van grote mieren en stelen hier voedsel.
Wat ook voor mieren heel gevaarlijk is, zijn pathogenen (ziekteverwekkers). Als zo’n pathogeen zich nestelt in een mierenkolonie, kan de hele maatschappij uitsterven. Natuurlijk worden mieren ook opgegeten door miereters, maar deze komen in Nederland niet voor.
Voortplanting en levensduur
Een mier begint als een eitje. Als het eitje is bevrucht wordt het een diploïde vrouwtje, anders een haploïde mannetje. Het eitje wordt een pop, larve en dan volwassen. Tijdens het stadia van de larve wordt bepaald of een vrouwtje een werkster of een koningin wordt, bij sommige soorten ligt dit aan het voedsel wat ze krijgen. Hier wordt momenteel nog veel onderzoek naar gedaan.
Mierenkolonies kunnen lang blijven bestaan, de koninginnen kunnen tot wel 30 jaar oud worden. Werksters leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. De mannetjes leven maar een paar weken. Het is bijzonder dat de koninginnen zo oud worden, andere insecten van deze grootte worden nooit zo oud.
Overlast en ziektes
Het is niet raar dat mieren onze keukens en tuinen opzoeken, maar het is natuurlijk wel onhygiënisch en vervelend. In de winter heb je het vaak niet door dat je mieren in huis hebt, maar aan het eind van de winter kunnen ze al onder het huis wakker worden, al helemaal als je ook vloerverwarming hebt. Als je een mierennest bij je huis hebt, zal deze alleen maar groter worden. De werksters gaan hard aan de slag om voedsel te zoeken voor de larven en om de gangen uit te breiden. Vaak kan je de ondergrondse mierennesten niet vinden zonder dat er gesloopt of gegraven moet worden.
Mieren in de tuin kunnen geen kwaad, maar in van je woning, tegen de gevelrand of onder de kruipruimte kan het leiden tot overlast. Deze mieren kunnen de isolaties van het huis wegvreten. Mieren kunnen ook bacteriën met zich meedragen, maar besmetting hierdoor komt vrijwel niet voor.
Mieren bestrijden
Het is erg lastig voor een particulier om een mierennest te bestrijden. Er bestaan lokdoosjes met gif, maar hiermee dood je maar een klein deel van de kolonie. Een mogelijkheid om zelf de mieren te bestrijden is met een drukpomp met toxische middelen of door kokend water te gebruiken, echter is het hiermee lastig om in alle nestkamers te komen. Als je echt last hebt van een grote mierenkolonie, dan kan je het beste een professional inschakelen.
Op zoek naar een ongediertebestrijder?
Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.