Klustervliegen

Klustervliegen

Er zijn verschillende soorten vliegen die aan het einde van de herfst kunnen worden gekenmerkt als klustervliegen. Niet alleen de echte klustervlieg (Pollenia rudis) maar ook de herfstvlieg (Musca autumnalis) en de grasvlieg (Thaumatomya notata) worden in grote aantallen bij elkaar waargenomen wanneer de temperatuur buiten daalt.

Hoewel je zou verwachten dat het hier om de normale huiskamer vlieg gaat is de klustervlieg een aparte soort vlieg. Aan het einde van de herfst is deze op zoek naar een plek om te overwinteren, soms met honderden tot duizenden tegelijk.

De klustervlieg is te herkennen aan de gouden haren die zich bevinden op het voorste gedeelte van zijn lichaam. Daarnaast is kenmerkend voor de klustervlieg dat hij niet op voedselresten afkomt. Hij voedt zich tijdens de zomer met o.a. nectar en is op dat moment niet tot last voor de mens. Tot de kou intreedt.

Andere Soorten

Drie verschillende soorten worden geassocieerd met klustervliegen: de klustervlieg, herfstvliegen en grasvliegen. Alle drie kunnen in het vroege voorjaar of in de late herfst tot overlast zijn in huizen en gebouwen.

Herfstvlieg

De herfstvlieg behoort net als de huisvlieg tot de familie echte vliegen. Deze vlieg is te herkennen aan de bruin aandoende tint en de rode ogen.

Grasvlieg

Grasvliegen zijn geel van kleur en lijken minder op de traditionele vlieg. De met zwarte strepen bedekt vlieg is ook kleiner van formaat. Wel kan hij met grote aantallen voorkomen wanneer hij clustert.

Leefgebied van een klustervlieg

Vliegen komen over de hele wereld voor, zo ook de klustervlieg. In de lente, zomer en herfst wanneer het boven de 15 graden is zal een klustervlieg niet direct opvallen. Dit omdat het niet de behoefte heeft om te overwinteren. Daalt de temperatuur dan valt het aantal vliegen ineens op omdat ze samenkomen. Klustervliegen worden dan ook veelal waargenomen in de koudere gebieden op de wereld wanneer de overgang van herfst naar winter plaatsvindt.

Klustervliegen in Nederland

We zien deze vlieg eigenlijk overal in Nederland terug. Wat opvalt is dat de vlieg meestal clustert in de nog van hoge gebouwen zoals kerken en torens. Ook is het een vreemde gewaarwording dat sommige gebouwen er vrijwel ieder jaar last van hebben en andere nooit. Een verklaring hiervoor is er niet.

Uiterlijke kenmerken van een klustervlieg

Klustervliegen worden tussen de 6 en 10 millimeter lang, zijn vaak donkergroen van kleur en zijn te herkennen aan roodbruine haren aan de voorkant van zijn lijf. Als de vlieg loopt dan overlappen de vleugels elkaar een beetje.

Kop

De kop van een klustervlieg bestaat uit twee facetogen. Dit zijn ogen met enkele duizenden kleine oogjes die gezamenlijk een groot oog vormen. Verder heeft de kop van een klustervlieg twee voelsprieten en een zuigspriet. Deze zuigspriet fungeert als een soort slurf. Als de vlieg uit een bloem drinkt vouwt de zuigspriet zich uit om de nectar te drinken.

Borststuk

Het borststuk bestaat hoofdzakelijk uit spieren die de vleugels en de poten van een klustervlieg vasthouden. Daarnaast bevindt zich in het borststuk de krop en loopt het maag darmstelsel door de het borststuk heen. Opvallend aan de klustervlieg is dat er bovenop dit gedeelte van het lichaam roodbruine haren zitten, dit kenmerkt een klustervlieg. Interessant is dat de bloedsomloop niet afhankelijk is van longen maar via kleine kanalen in het borststuk loopt.

Achterlijf

In het achterlijf van deze vlieg zitten verschillende organen zoals het hart, spijsverteringsstelsel, de voortplantingsorganen en de anus. Verder loopt de bloedsomloop door het achterlijf naar het borststuk om de spieren aldaar van voedingsstoffen en zuurstof te voorzien.

Leefwijze

De klustervlieg leeft bij temperaturen boven de 15 graden in normale natuur. Daar doet zij zich tegoed aan onder andere nectar. Daarmee is de klustervlieg, net als bijen, belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten.

Ze zijn hoofdzakelijk actief in de lente en de zomer. Wanneer de temperatuur daalt zal zij een plek zoeken om te overwinteren.

Wat eet een klustervlieg?

In tegenstelling tot de normale huisvlieg doet de klustervlieg zich tegoed aan nectar van bloemen en planten. Klustervliegen zijn daarmee een stuk minder vies dan je aanvankelijk zou denken en hebben veel meer nut voor de natuur in het algemeen.

Vijanden van de klustervlieg

Vijanden van de klustervlieg zijn er legio. Zo worden ze onder andere gegeten door zwaluwen, koolmezen en andere kleine insectenetende vogels. Daarnaast is de vlieg waar mogelijk voer voor muizen en ratten. Katten en honden willen er nog wel eens naar happen en als de klustervlieg in het web van een spin terecht komt dan zal deze hem zeker opeten.

Voortplanting en Levensduur

In tegenstelling tot normale vliegen leggen klustervliegen eitjes in de aarde. Daar zoekt een larve een aardworm op om zich als een parasiet verder te ontwikkelen. Nadat ze larve zich heeft volgevreten ontstaat een zogenaamde pop. Na ongeveer 12 dagen komt deze pop uit. Klustervliegen worden in vergelijk met andere vliegen relatief oud en kunnen tot wel 6 maanden overleven.

Overlast & ziektes

Op twee momenten in het jaar zijn klustervliegen op zo’n manier actief dat zij overlast vormen voor mensen. In het voorjaar wanneer de vliegen ontwaken uit een winterslaap willen zij nog wel eens in grote getalen samenkomen en zich clusteren. Daarnaast vormt de klustervlieg overlast als de winter aanbreekt. Zij zal dan op dezelfde wijze clusteren om te overwinteren.

Voor zover bekend brengen klustervliegen niet direct ziektes over.  Wel kunnen de uitwerpselen van vliegen in het algemeen ziektes bij zich dragen. Ook worden vliegen in het algemeen geassocieerd met onhygiënische omstandigheden.

Klustervliegen bestrijden

Klustervliegen kunnen op verschillende manier bestreden worden. Zo helpt het om de vliegen weg te zuigen door middel van een stofzuiger. Maar voorkomen is vaak beter dan genezen. Om geen last te hebben van klustervliegen is het aan te raden om kieren waar mogelijk te dichten. Op deze manier kan de vlieg niet naar binnenkomen wanneer het kouder wordt. Hij zal dan een andere warme plek moeten zoeken om te overwinteren.

Plak of lijmstrips hebben bij deze soort ook zin al moet de kanttekening geplaatst worden dat wanneer het om enkele honderden of soms zelf duizenden insecten gaat een enkele plakstrip aan het plafond geen zoden aan de dijk zet. Professionele maatregelen zijn dan nodig klustervliegen te bestrijden.

078 - 487 845

96% beveelt ons aan