Kakkerlakken

Direct van uw ongedierte af?
  • De hele dag beschikbaar
  • U wordt direct geholpen
  • Binnen 24 uur opgelost
  • Lokale ongediertebestrijder
  • Hoge klanttevredenheid

  beoordeeld met een 9.2!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating

Kakkerlakken

Kakkerlakken, wie kent ze niet? Met afstand wordt dit insect gezien als één van de meest smerige dingen die je in huis kan hebben. Dit terwijl ze al vele malen langer op deze aarde aanwezig zijn dan den mens. Inmiddels leeft de kakkerlak al zo’n 350 miljoen jaar en is zij een van de meest succesvolle wezens die we kennen.

Kakkerlakken zijn er in vele soorten en maten. Je kan ze dan ook niet allemaal over één kam scheren. De overgrote meerderheid is vriendelijk en leeft in de vrije natuur. Slechts een klein deel wordt gezien als schadelijk.

Kakkerlakken kunnen niet bijten en zullen nooit aanvallen. Bang hoef je dus niet voor ze te zijn. Wel kunnen ze ziektes overdragen en is het een teken dat de omgeving waarin ze aanwezig zijn niet hygiënisch is.

Soorten Kakkerlakken

Voor zover bekend zijn er ruim 3500 verschillende soorten kakkerlakken op aarde. Echter, niet alle soorten worden ook gezien als ongedierte. De overgrote meerderheid leeft in de vrije natuur en is de mens vrijwel nooit tot last. Enkele soorten die wij in Nederland nog wel eens tegenkomen staan hieronder.

Duitse kakkerlak

De Duitse kakkerlak (Blatella germanica) is veruit de meest voorkomende soort in Nederland. Ze worden gemiddeld tussen de 12 en 15 millimeter lang. Meestal kom je ze tegen op warme vochtige plekken. Bijvoorbeeld onder een koelkast. Als je één kakkerlak van deze soort ziet, dan kan je er vanuit gaan dat er meerdere zijn. Overdag zal je ze nauwelijks tot niet zien want dit zijn echte nachtdieren die pas tevoorschijn komen als het rustig en donker is. Verder staat deze soort bekend als een alleseter. Dit houdt in dat hij niet kieskeurig is en elke vorm van voedsel tot zich zal nemen. Wanneer je last hebt van de Duitse kakkerlak is het aan te raden om alles schoon en droog te houden en vooral geen voedsel te laten liggen.

Amerikaanse kakkerlak

De Amerikaanse kakkerlak (Periplaneta americana) zien we een stuk minder vaak dan de Duitse kakkerlak. Deze soort valt op door zijn relatief grote verschijning. Ze kunnen tussen de 3 en 5 centimeter groot worden en is daarmee de grootste soort die in Nederland voorkomt. Ook de Amerikaanse kakkerlak geeft de voorkeur aan warme vochtige omgevingen, is alleen ´s nachts actief en eet, net als zijn Duitse broer, vrijwel alles. De Amerikaanse kakkerlak valt overigens ook op doordat hij wanneer het erg warm en vochtige is nog wel eens wil vliegen.

Bruinbandkakkerlak

De bruinbandkakkerlak (Supella longipalpa) lijkt zeer sterk op de Duitse kakkerlak. Hij is ongeveer net zo groot, tussen de één en anderhalve centimeter lang. Hij geeft ook de voorkeur aan warme vochtige omgevingen en plaatst zich veelal lopend voort. Het verschil met de Duitse kakkerlak zit hem vooral in de geelbruine kleur van de bruinbandkakkerlak. Daarnaast is de bruinbandkakkerlak ook te vinden op minder vochtige plekken.

Noordse kakkerlak

De noordse kakkerlak (Ectobius Lapponicus) is in Nederland meestal niet tot overlast. Deze soort leeft veelal in de bossen en weiden en voedt zich aldaar met organisch materiaal. Voor zover bekend leeft deze soort niet binnen en wordt daar dan ook vrijwel nooit aangetroffen. De lengte van het dier ligt tussen de 6 en 11 millimeter afhankelijk van het geslacht. Wat opvalt zijn de vleugels van het insect die groter zijn dan zijn soortgenoten.

Oosterse kakkerlak

De Oosterse kakkerlak (Blatta orientalis) komt ook in heel Nederland voor maar in mindere mate dan de Duitse kakkerlak. Deze soort wordt tussen de 2 en 3 centimeter lang en is veel donkerder van kleur. De Oosterse kakkerlak heeft wel iets weg van een tor of een kever. Deze soort komt in gebouwen voor maar is ook buiten te vinden. Ze worden met regelmaat gespot op vuilnisbelten en in containers. Net als al zijn soortgenoten is de Oosterse kakkerlak hoofdzakelijk ‘s nachts actief.

Surinaamse kakkerlak

De Surinaamse kakkerlak is net als de Noordse kakkerlak normaliter niet binnen te vinden. Ze leven veelal buiten in holle bomen of onder stenen. De enige momenten dat we deze soort wel binnen zien is wanneer deze is meegereisd met kamerplanten. De Surinaamse kakkerlak eet niet alles maar voedt zich met plantaardig materiaal. Deze soort wordt zo’n 3,5 centimeter lang en is bruin van kleur.

Leefgebied van een kakkerlak

Kakkerlakken komen over de hele wereld voor en behoren tot de oudste bewoners van de deze aarde. In de loop der tijd hebben ze zich ontwikkeld tot vele verschillende soorten. Ieder gebied op aarde kent zijn eigens soorten met zijn eigen kenmerken.

Kakkerlakken in Nederland

In Nederland komen slechts enkele soorten kakkerlakken voor. De Duitse kakkerlak is de meest bekende soort. Deze wordt vaak in huizen en restaurants gespot waar hij zich tegoed doet aan voedselresten. Normaliter is Nederland, voornamelijk in de winter, te koud voor kakkerlakken. Buiten zal je de meeste soorten dan ook niet snel zien. Meestal vind je kakkerlakken op warme vochtige plekken met voedsel in de buurt, denk bijvoorbeeld aan een keuken.

Kenmerken van een kakkerlak

Hoewel er vele soorten zijn, hebben kakkerlakken overeenkomstig kenmerken die veel andere soorten insecten niet hebben. Ze zijn ovaal van vorm, snel en goed gecamoufleerd. Verder staat de kakkerlak erom bekend dat hij zeer lang zonder eten kan om te overleven.

Kop

De kop van een kakkerlak kan je herkennen aan de relatief lange voelsprieten. Deze zijn soms even lang als het lichaam zelf. Hij heeft sterke kaken waarmee hij organisch materiaal weet stuk te maken.

Borststuk

Onder het borststuk bevinden zich de 4 poten. Hoewel de meeste soorten in Nederland vrijwel nooit vliegen zijn de vleugels van de kakkerlak verbonden aan dit gedeelte van het lichaam. De vleugels dienen ook als een soort schild.

Achterlijf

Het achterlijf bevat de meeste organen. Deze worden beschermd door de vleugels. Hier worden ook de eitjes gemaakt waarmee de kakkerlak zich voortplant.

Leefwijze

Kakkerlakken leven over het algemeen in warme vochtige omstandigheden. In tropische landen overleven ze eigenlijk overal en komen ze niet alleen voor in de buurt van mensen maar ook in de vrije natuur. In koudere omgevingen zoals Nederland wordt overleven in de natuur lastiger. Een kakkerlak overleeft de winter simpelweg niet omdat het te koud is. Om die reden zie je ze hier vaak in warme omgevingen zoals keukens. Vooral bij de warme elementen onder koelkasten, vriezers en ovens zijn ze met regelmaat in grote getalen te vinden.

Verder is de kakkerlak lichtschuw. Je zal dan ook vrijwel nooit overdag zien. Ze verstoppen zich veelal in kleine kieren en gaten en komen alleen als het donker en rustig is tevoorschijn..

Kakkerlakken leven in groepen maar doen dit niet bewust. Waar je één kakkerlak ziet zijn er waarschijnlijk meer dan honderd. De reden hiervoor is dat kakkerlakken zich ongelooflijk snel kunnen voortplanten. Hierdoor heb je al vrij snel last van een kakkerlakkenplaag.

Wat eet een kakkerlak?

Een kakkerlak is een alleseter. Hij eet alle vormen van organisch materiaal. Van rotte appels tot broodkruimels en van vlees tot vis. Alles dat verteerbaar is zal hij uiteindelijk eten. Wel zoekt ook de kakkerlak de weg van minste weerstand en zal hij het organisch materiaal dat hij het meest eenvoudig kan krijgen en dat de hoogste energetische waarde heeft eerder eten dan voedsel dat lastiger te verteren is.

Vijanden van de kakkerlak

De kakkerlak heeft enkele natuurlijke vijanden. Er wordt wel gezegd dat wanneer je last hebt van muizen dat je zeker geen kakkerlakken hebt. De reden hiervoor is dat muizen kakkerlakken eten. Naast de muis heeft de kakkerlak ook andere insectenetende dieren als vijand zoals spinnen en vogels. De grootste vijand is logischerwijs de mens. WIj associëren kakkerlakken met onhygiënische omstandigheden en willen er zo snel als mogelijk vanaf.

Voortplanting en Levensduur

Kakkerlakken leggen eieren die ze bij zich dragen tot deze uitkomen. Overigens, er wordt gezegd dat je een kakkerlak nooit moet dood trappen. Dit omdat de eitjes dan aan je schoen kunnen komen te zitten welke je meeneemt naar huis. Van nimf tot overlijden worden kakkerlakken zo’n 6 maanden oud. Dit is echter wel sterk afhankelijk van de ontwikkeling en kan ook langer zijn.

Overlast & ziektes

Kakkerlakken zijn niet per sé vies maar worden wel gezien als een signaal dat het een vieze omgeving is. De oplossing voor dit ongedierte is dan ook meestal goed en grondig schoonmaken en zaken droog maken. Het probleem met kakkerlakken is dat ze zich razendsnel voort kunnen planten wat ervoor kan zorgen dat er in korte tijd honderden kunnen zijn.

Verder is bekend dat kakkerlakken veel bacteriën bij zich dragen die ziektes kunnen veroorzaken. Zo is bekend dat ze Salmonella, E Coli en de Listeria bacterie bij zich kunnen dragen. Allemaal bekende ziekteverwekkers voor de mens.

Kakkerlakken bestrijden

Heb je last van kakkerlakken dan raden we aan altijd een ongediertebestrijder in de arm te nemen. Vaak is het probleem ernstiger dan op het eerste gezicht lijkt. Kakkerlakken bestrijden kan het beste overlaten aan mensen die er verstand van hebben.

Op zoek naar een ongediertebestrijder?

Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.

24/7 beschikbaarheid

100% Tevredenheid

Inclusief vergunning

Kakkerlakken? Bel voor bestrijding: 078 - 487 845!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating