Houtworm
- De hele dag beschikbaar
- U wordt direct geholpen
- Binnen 24 uur opgelost
- Lokale ongediertebestrijder
- Hoge klanttevredenheid
beoordeeld met een 9.2!
10+ jaar ervaring
Lokale bestrijders
Professioneel
5 sterren rating
Houtworm
De term houtworm is een overkoepelende naam voor verschillende in houten levende insectenlarven. Het meest bekend is de larve van de gewone houtwormkever ook wel het doodskloppertje genoemd. Houtwormen kunnen – zoals je aan de naam al kunt aflezen – veel schade aan brengen aan houtwerk. Houtworm bestrijden is dan ook de enige oplossing om van het probleem af te komen.
Soorten
Een houtworm is een larve van een kever. Wanneer iemand dus last heeft van houtworm in huis of in de tuin, dan heeft deze persoon eigenlijk last van keverlarven. Nu zijn er meerdere kevers die larven hebben die zich in hout verstoppen. ‘De houtworm’ bestaat dan ook niet.
De meest bekende kever die voor larven kan zorgen die zich in hout verstoppen, is de gewone houtwormkever, Anobium punctatum. Dit is een kever die familie is van de klopkevers. De gewone houtwormkever staat ook wel bekend onder een paar andere termen zoals het doodskloppertje, kleine houtwormkever of meubelkever.
Leefgebied van houtworm in Nederland
De gewone houtwormkever komt wereldwijd voor. Van Europa en Azië, tot Noord-Amerika en Australië. De houtworm – of gewone houtwormkever – heeft in Nederland niet een voorkeur voor een bepaald gebied. Je kan dit insect overal tegenkomen waar droog en onbewerkt hout staat waar de larven gedurende enkele jaren kunnen overleven.
Uiterlijke kenmerken van houtworm
De gewone houtwormkever kan je herkennen aan het formaat, zo’n 2,5 tot 5 mm, en het feit dat ze een donkerbruin en een gewelfd halsschild hebben. Op dit schild zijn rijen kleine puntjes zichtbaar.
De larve van de gewone houtwormkever is gemiddeld 6 mm lang, geelachtig van kleur en licht gekromd. Je zal waarschijnlijk eerder de kever dan de houtworm zelf tegenkomen, aangezien deze diep verstopt zit in het gangenstelsel in het hout.
Vergelijkbare insecten
Andere kevers die ook larven produceren die hout nodig hebben om in te leven, zijn bijvoorbeeld de larves van de bonte knaagkever of bonte klopkever, die ook wel grote houtworm wordt genoemd. Of de huisboktor die fikse schade aan kan richten aan binnenshuis houtwerk, maar die meestal niet wordt benoemd met de term houtworm.
Leefwijze en eten
De houtworm boort gaten in houten constructies om hierin te kunnen verstoppen tegen gevaar en vijanden in de buitenwereld maar ook om zich te kunnen voeden aan het hout dat vrijkomt bij het graven van de gangen. De keverlarves blijven net zo lang in het hout totdat ze klaar zijn om te verpoppen, waarna ze uiteindelijk als kever zullen wegvliegen.
Bewerkt hout vindt de houtwormlarve niet fijn, waardoor je ze massaal tegenkomt op spanten, onbewerkte meubels en kunstvoorwerpen in huizen. Ze hebben dan ook een voorkeur voor zachthout, vooral splinthout wordt vaak slachtoffer van de houtworm.
Vijanden van de houtworm
De houtkever en houtworm hebben van nature geen specifieke vijanden die gericht op ze jagen. Het kan wel zo zijn dat een kever of larve wordt opgegeten door bijvoorbeeld vogels die op zoek zijn naar voedsel. Ook andere vijandige insecten die het hout binnenvallen kunnen een gevaar vormen voor de houtworm.
Voortplanting en levensduur
Volwassen kevers eten niet, het enige wat ze doen is reproduceren. Het vrouwtje van de gewone houtwormkever legt haar eitjes in scheurtjes in hout of in de gaten waar al eens eerder kevers in hebben gezeten. Na ongeveer 3 weken komen de eitjes uit.
De larve die uiteindelijk ontstaan – dus de houtwormen – kunnen vervolgens zo’n 3 tot 4 jaar hun weg banen door hout, waar ze een grote bereiken van ongeveer 7 mm. Wanneer ze klaar zijn om te verpoppen, gaan ze vlak onder het oppervlak zitten waar ze 8 weken blijven. De volwassen kevers breken vervolgen door het oppervlak heen. Er blijft een gat over van 1 tot 1,5 mm waarbij er ook stof vrijkomt. Pas als je deze gaatjes ziet, weet je zeker dat je te maken hebt met een houtwormplaag. Er zijn ook andere keversoorten die uitvliegen van onder een houtoppervlak, maar deze gaten zijn meestal veel groter dan die van de houtwormkever.
De gehele ontwikkeleng van ei tot kever kan 1 tot 8 jaar duren, met een gemiddelde van 3 jaar.
Overlast en ziektes
De keverlarven (dus de houtworm) boren gangen in elk soort hout dat ze maar tegenkomen. Hierdoor kunnen ze houtconstructies, vloeren, meubels en elk ander houten voorwerp beschadigen of zelfs vernielen. Houtwormen leven het liefst in zachthout. Je kan controleren of de houtwormen recent bezig zijn geweest in het hout, door te checken of er boormeel uit de gaatjes komt. De ronde of ovale openingen in het hout zijn de uitvliegopeningen van de kevers.
De gewone houtworm kever en de larves zelf dragen gelukkig geen ziektes met zich mee en zijn dan ook niet schadelijk voor de mens of eventuele huisdieren.
Bestrijding
Houtworm is het makkelijkst te bestrijden door middel van het gebruik van chemische insecticiden. Er kan gebruik worden gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen opgelost in organische oplosmiddelen of water, zodat het minder milieubelastend is. Wanneer je het hout op een deskundige en effectieve manier behandeld, dan zal een nieuwe aantasting door een nieuwe groep kevers pas na lange tijd weer kunnen optreden. Behandel je het hout echter ondeskundig en slordig, dan heb je binnen 5 jaar weer een nieuwe groep houtwormen in het hout zitten.
Wanneer het mogelijk is, kan je het aangetaste hout beter gelijk vernietigen of wegdoen om te voorkomen dat je een nieuwe groep krijgt die erin gaat wonen en om te voorkomen dat ze zich van het aangetaste stuk hout uitbreiden naar andere meubelen of houtwerk.
Op zoek naar een ongediertebestrijder?
Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.