Hoornaar
- De hele dag beschikbaar
- U wordt direct geholpen
- Binnen 24 uur opgelost
- Lokale ongediertebestrijder
- Hoge klanttevredenheid
beoordeeld met een 9.2!
10+ jaar ervaring
Lokale bestrijders
Professioneel
5 sterren rating
De hoornaar
Horzels lijken op wespen, maar zijn in veel gebieden nog gevaarlijker dan de wesp. Ze zijn groter en over het algemeen agressiever dan de gewone wesp. De hoornaar komt relatief veel voor in Europa, en in Nederland is het ook de grootste wespensoort die er voorkomt.
Uiterlijke kenmerken
De hoornaar is dus de grootste wesp in West-Europa en hij wordt gemiddeld 30mm groot, maar de koningin van de hoornaar wordt vaak langer, zij kan wel 35mm groot worden. De hoornaar heeft een oranjerode kop die relatief groot is ten opzichte van de rest van het lichaam, bovendien heeft ze een groot kopschild. Ook heeft hij een relatief groot gezicht, wat bij wespen de clypeus wordt genoemd, op dit gezicht zitten bijvoorbeeld langwerpige ogen en twee duidelijk uitstekende kaken. Op de rest van zijn lichaam heeft de hoornaar twee paar vleugels en drie paar poten. Het unieke aan de hoornaar is dat hij geel met zwart, maar ook deels oranjerood is. Bovendien is hij in Nederland gemakkelijk te herkennen aan zijn grootte.
Levenswijze
Hoornaars leven van plantensappen die vol zitten met suikersappen, maar om de larven in hun nest te voeden moeten ze ook insecten vangen. Overigens halen de hoornaars deze suikersappen vaak uit beschadigde bomen, ze likken het daar op. Rijpe vruchten worden ook gebruikt om takken van bepaalde bomen open te knabbelen. De larven hebben eiwitten nodig om te groeien, terwijl de werkster suiker nodig heeft om veel te bewegen. Horzels vangen vooral veel muggen, vliegen en spinnen. Sommige soorten horzels zijn zelfs berucht om het roven van bijennesten; de Europese horzel doet dat natuurlijk niet voor zover wij weten. In tegenstelling tot de meeste wespensoorten zijn de horzels ‘s nachts actiever, ze maken gebruik van het maanlicht of worden aangetrokken door kunstlicht.
Horizontale gehoorwesp voortplanting
Net als de gewone wesp is de hoornaar eusociaal, wat betekent dat ze in een nest leven waar ze voor elkaar zorgen. Horzels leven maar één jaar, in de winter sterven ze, behalve de koningin, die houdt wel een winterslaap. Begin mei begint de koningin haar nest te bouwen, ze is dan al bevrucht. Nestplaatsen kunnen bijvoorbeeld een holle boom of een vogelkooi zijn. De koningin bouwt haar nest van rottend hout, waarvan ze zelf een papierachtige massa maakt. De koningin zorgt zelf voor de eerste legsels terwijl ze het nest bouwt, de werksters die daarna uitkomen zorgen voor de rest van de larven en zorgen voor het voedsel. Pas tegen het einde van de zomer worden er mannetjes en vruchtbare vrouwtjes geboren, zodat er na de winter nieuwe nesten kunnen ontstaan.
Verspreiding en habitat
Hij komt voor in heel Europa, en we vinden hem ook in delen van Azië, hoewel hij daar vaak agressiever is. De mens heeft hem ook naar Noord-Amerika gebracht, waar hij nu in het zuidoosten voorkomt. In de jaren vijftig dachten we dat hij in Nederland geheel verdwenen was, maar sindsdien zijn de aantallen weer toegenomen.
Natuurlijke vijanden
De hoornaar heeft een zeer pijnlijke angel waardoor hij door veel dieren wordt gemeden en heeft weinig natuurlijke vijanden. De wespendief, dat is een roofvogel, eet daarentegen graag horzels, die je ook bij deze naam kunt denken. Maar er zijn ook keversoorten die azen op de larven in het nest van de horzel, en natuurlijk parasieten die achter de horzels aanzitten.
Bestrijding
Als je gestoken wordt door een horzel is het belangrijk om alert te zijn, want deze steek kan gevaarlijk zijn. Als iemand zich niet goed voelt na de steek, is het belangrijk om direct naar het ziekenhuis te gaan, anders is het heel belangrijk om de plek koel te houden.
Een wespennest kan over het algemeen blijven zitten zodra ze niet hinderlijk zijn, anders is het verstandig om bijvoorbeeld de brandweer in te schakelen om het veilig op te ruimen.
Op zoek naar een ongediertebestrijder?
Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.