Boktor

Direct van uw ongedierte af?
  • De hele dag beschikbaar
  • U wordt direct geholpen
  • Binnen 24 uur opgelost
  • Lokale ongediertebestrijder
  • Hoge klanttevredenheid

  beoordeeld met een 9.2!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating

Boktor

Een andere kever waarvan de larven houtwormen zijn, en bijvoorbeeld meubels kunnen aantasten, is de boktor. Er zijn veel verschillende soorten van deze boktor, welke dus bij de familie van de kevers hoort, en wij kijken vooral naar de huisboktor. De huisboktor is, zoals de naam al verraadt, de meeste voorkomende boktor in door mens bewoonde gebieden. In België is het bovendien de enige boktor die schade aangericht bij mensen.

Uiterlijke kenmerken

Volwassen boktorren hebben een langwerpig lichaam met lange voelsprieten. Een uniek kenmerk van de boktorren is dat ze mooie kleuren hebben, al is de huisboktor vaak simpelweg zwart. Een huisboktor wordt tussen de 1cm en 2.5cm lang. De huisboktor heeft een rond halsschild met twee uitsteeksels en deze is bedekt met kleine witte haartjes. Dit is nog erg klein, aangezien er ook boktorren zijn die wel 15cm lang worden.

Leefwijze

Er is veel variatie binnen de verschillende soorten boktorren, maar de meeste leven als torren vooral van boomsappen, nectar en stuifmeel. Ook zijn er soorten boktorren die amper eten en het grootste deel van hun energie aan voortplanting geven. De huisboktor leeft niet van hout, zoals je misschien zou verwachten, maar dus inderdaad van boomsappen, nectar en stuifmeel. Wat misschien verassend is, is dat de kevers maar 2 weken leven, terwijl de larven wel 10 jaar kunnen worden, toch is 4 tot 5 jaar meer gebruikelijk. Deze larven leven van hout, waarvan de meeste boktorrensoorten leven van nat hout, hierin is de huisboktor de uitzondering. Deze leeft namelijk ook van droog hout, en dat is precies het hout waar onze meubels van gemaakt zijn.

Verspreiding en leefgebied

De meeste boktorren vind je enkel in het bos, waar de larven leven van het natte hout, dit is in tegenstelling tot de huisboktor, die je ook in huizen vindt. Eigenlijk vind je ze overal waar er droog hout te vinden is. Boktorren die in België voorkomen zijn bijvoorbeeld de sparrenboktor, waarvan de larven het vooral of sparren voorzien hebben, de kleine wespen boktor, die door zijn gele strepen op een wesp lijkt, de rode smal boktor en de veranderlijke boktor.

Voortplanting

Na de paring leggen vrouwtjes hun eitjes in een stuk hout, en ze kunnen er tot wel 200 per paring leggen. De larven komen na enkele weken tot maximaal een maand uit hun eitjes. Hier beginnen ze met eten, en ze eten erg veel hout weg. Ze kunnen tot wel 10 jaar in dit hout leven, en na enkele jaren zullen ze steeds dieper in het hout gaan zitten. De larven lijken op maden, ze zijn wit en lijken op een wormpje. Ze verpoppen zich op een gegeven moment waarna ze wel 3cm lang worden en meer lijken op een witte rups. Ook heeft hij een oranjekleurige kop. Uiteindelijk zal de larve zich een weg naar buiten banen en wegvliegen, dit kan na 4 jaar zijn maar ook pas na 10 jaar. De gangen die ze hebben achtergelaten zijn ongeveer 5mm dik, maar de opening is ongeveer 1cm.

Natuurlijke vijanden

De boktorren hebben geen bekende natuurlijke vijanden, behalve de mens dan wanneer de huisboktor in het hout in ons zit. Ook zijn insectenliefhebbers enorme fans van de andere boktorrensoorten omdat het zulke kleurrijke insecten zijn.

Bestrijding

Over het algemeen hebben we in België niet meer ontzettend veel last van de boktor, maar hij kan nog steeds voor schade zorgen. Dit gaat over binnenshuis, want in de bossen kunnen andere soorten boktorren nog wel voor schade zorgen. Binnenshuis kunnen ze voor schade zorgen aan kunststukken, meubels maar ook aan dakconstructies. Boktorren in jouw meubels kun je bijvoorbeeld herkennen aan het typische geluid dat ze maken, dit klinkt alsof er aan het hout geknaagd wordt. Ook kan je uitvliegopeningen vinden die ongeveer 1cm breed zijn.

Wanneer je denkt dat er inderdaad boktorren in jouw huis zitten dan is het verstandig om hiervoor professionele bestrijding te bellen, dit wordt namelijk erg moeilijk als niet onmogelijk om dit alleen te doen.

Op zoek naar een ongediertebestrijder?

Zoek niet verder, wij hebben helpen u verder.

24/7 beschikbaarheid

100% Tevredenheid

Inclusief vergunning

Boktor? Bel voor bestrijding: 078 - 487 845!

10+ jaar ervaring

Lokale bestrijders

R

Professioneel

5 sterren rating