Een vlooienbeet of een bedwants beet – wat is het verschil?

Als je last hebt van vlooien of bedwantsen heb je een groot probleem. Dit ongedierte is allebei erg klein en lastig te zien met het blote oog. Toch zitten er veel verschillen tussen een vlooi of een bedwants. Zo zijn de beten van beide beestjes erg verschillend. Ook de manier om ze te voorkomen en bestrijden verschillen flink van elkaar. Wij geven je graag meer informatie over dit kleine ongedierte.

Last van ongedierte?

Wacht niet langer, het kan nog erger worden!
Bel direct voor een afspraak.

078 – 487 845   beoordeeld met:

De vlo

Een vlo kan zowel bij mensen als bij dieren voorkomen. Deze bloedzuigende parasieten zijn gemiddeld tussen de één en drie millimeter groot. Zodra de vlo een plaats heeft gevonden op bijvoorbeeld een hond of een kat begint het voorplanten. In een rap tempo verdubbelen de vlooien zichzelf, zodat het binnen een mum van tijd uitgroeit tot een ware plaag.

Een vlooienbeet, hoe ziet die eruit?

Zodra je zelf gebeten wordt door een vlo zul je dit meestal direct doorhebben. Alhoewel het geen pijn doet geeft het wel een onaangenaam gevoel. De plek die de vlo achterlaat kan herkend worden aan kleine zwartje vlekjes die vergezeld gaan met een rode plek. Daar waar je bij insectenbeten de plek vaak zal opzwellen is dit bij een vlooienbeet niet het geval. Voeten of onderbenen zijn een favoriete plek. Deze plekken zijn makkelijk vanaf de grond te bereiken en daarnaast zijn ze regelmatig ontbloot wat het bijten nog makkelijker maakt.

Hoe voorkom ik vlooien?

Zodra je een vlooienplaag in huis hebt kom je er lastig vanaf. Naast dat deze beestjes zich voorplanten op je huisdier kunnen de eitjes door het hele huis verspreid liggen. Deze eitjes kunnen dan ook pas maanden later uitkomen. Om deze plaag te voorkomen kun je een vlooienmiddel gebruiken. Er zijn meerdere varianten op de markt gebracht. Een pipetje met anti vlooienmiddel werkt hierbij het beste om deze plaag tegen te gaan.

De bedwants

Voortbewegend op zes pootjes is de gemiddelde bedwants ongeveer zes millimeter groot. Zijn ovale lichaam kan verschillende kleuren hebben. De meest voorkomende kleuren zijn wit, rood en bruin. Zoals de naam al aangeeft houdt dit ongedierte zich voornamelijk schuil in je bed. Omdat ze niet van licht houden zijn ze voornamelijk in de nacht actief als je in bed ligt. Dit is ook het moment dat je gebeten kunt worden door de bedwants. Deze leven namelijk van het bloed van mens en dier.

De bedwantsenbeet

In tegenstelling tot een vlooienbeet zal je een beet van een bedwants niet voelen. Nadat de bedwants heeft gebeten zal er een rode plek ontstaan op de huid. Deze plek zal net zoals een muggenbeet beginnen met jeuken. Deze beten zitten vaak vlak bij elkaar in de buurt, omdat de bedwants meerdere keren achter elkaar kan bijten. Alhoewel een beet onschuldig is en geen gevaar geeft voor de gezondheid, kan de jeuk als erg onprettig worden ervaren. Het kan ook voorkomen dat je lichaam niet reageert op een beet. Je zal dan geen last hebben van deze beet.

Hoe voorkom ik bedwantsen?

Een bedwants kan niet zelf van het ene naar het andere huis lopen. Ook zal je een bedwants niet snel overbrengen op het moment als je bij iemand op bezoek bent. Ga je echter slapen bij een ander, dan is de kans aanwezig dat je één of meerdere bedwantsen meeneemt naar je eigen huis. Op deze manier kun je een plaag dus makkelijk verplaatsen.

Het verschil tussen een vlooienbeet en een bedwantsen beet

Er zijn enkele verschillen tussen deze twee beten. Zoals aangegeven merk je een vlooienbeet vrijwel meestal direct op, daar waar het even kan duren voordat je een beet van een bedwants opmerkt. Beiden beten zullen een rode plek kunnen veroorzaken die iets van elkaar verschillen. Een vlooienbeet zal gepaard gaan met enkele zwarte vlekken. Dit is anders dan een beet van een bedwants die meestal alleen rood uit zal slaan.

Last van ongedierte?

Wacht niet langer, het kan nog erger worden!
Bel direct voor een afspraak.

078 – 487 845   beoordeeld met:

Hopper
Author: Hopper