Weinig beestjes zijn zo destructief in je huis als boktorren. Zeker als een groot deel van je woning of je interieur van hout gemaakt is, kan je je lol op. De larven van de boktorkever vreten je houten dakbalken, vloeren, lambrizering en meubels aan. Wat doe je tegen dit ongedierte? Lees deze 9 tips, die al door veel mensen met succes gebruikt zijn.

Last van ongedierte?

Wacht niet langer, het kan nog erger worden!
Bel direct voor een afspraak.

078 – 487 845   beoordeeld met:

Tip 1: Grijp tijdig in

Als de larven van de boktor al door je hele huis verspreid zijn, is het extreem moeilijk om de plaag te bestrijden. Er blijven altijd wel ergens een paar kevers over, die veel eitjes kunnen produceren. Waaruit dan weer nieuwe vraatzuchtige larven komen. Controleer je houtwerk regelmatig en begin met bestrijden bij de eerste tekenen van vraat!

Tip 2: Herken de boktor

Als je zaagsel ontdekt of wormgaatjes in je hout ziet, is er iets aan de hand. Maar is het boktor, houtworm of een ander beestje? Kijk goed naar de gaatjes. Als ze haaks op het hout liggen, gaat het om houtworm. Schuine gaatjes betekenen dat je boktor hebt. Zo weet je dat je de juiste bestrijdingsmethode gaat gebruiken.

Tip 3: Blijf er ijskoud onder

Ongeveer zestien graden onder nul, om precies te zijn. Zit er boktor in kleine houten siervoorwerpen die je niet wilt weggooien? Pak oma’s sieradenkistje of schoorsteenklokje in een plastic zak in, en leg die in de diepvries. Laat hem daar twee weken inliggen. Boktorren hebben geen superkrachten – twee weken in de vriezer doodt gegarandeerd alle larven in je mooie erfstukjes!

Tip 4: Probeer eerst terpentine of petroleum

Zit er boktor in vastzittend hout? Als er nog maar weinig schade is, heb je een goede kans dat je het probleem kan bestrijden met deze huismiddeltjes. Smeer het op de plekken waar je gaatjes ziet. De vloeistoffen trekken in het hout, dringen het lichaam van de larven binnen en doden die zonder veel overlast te veroorzaken.

Tip 5: Gebruik een spray met permethrine

Permethrine is een modern insecticide dat de zenuwen van de boktorren aantast, waardoor ze verlamd raken en sterven. Dit middel werkt selectief en is dus niet erg giftig voor mensen of huisdieren. Sprays met permethrine die bedoeld zijn voor gebruik tegen boktorren of kevers kunnen heel goede resultaten opleveren, als de insecten tenminste niet te diep in het hout zitten.

Tip 6: Geef ze een warm onthaal

Als de situatie zich er voor leent, kan je het aangetaste hout verhitten tot 60 graden. Dat is meer dan de kevers aankunnen. De vraag is natuurlijk hoe je het hout zo heet krijgt – en het een poosje op die temperatuur houdt – zonder een vuurtje eronder te steken. Een betere ingreep op dit punt is een professioneel ongediertebestrijder bellen. Die zal één van de volgende twee bestrijdingsmethoden toepassen.

Tip 7: Laat een professional gif gebruiken

Ongediertebestrijders die boktorren bestrijden mogen zware, maar effectieve gifstoffen gebruiken die je niet in het tuincentrum tegenkomt. Dit gif heeft een heel goed resultaat. Deze insecticiden worden op het oppervlak gespoten of bij zwaardere aantastingen diep in het hout geïnjecteerd.

Tip 8: Het zware werk: gas

Heeft de gifbehandeling van een gediplomeerd bestrijder ook geen effect? Is de aangetaste plek niet bereikbaar, of is je hele woning aangetast? Dan wordt het tijd voor het laatste redmiddel. Je huis wordt afgesloten en door de ongediertebestrijder gevuld met giftig gas. Dit is een paardenmiddel – een duur proces dat flink wat overlast veroorzaakt. We hoeven je vast niet uit te leggen dat je in geen geval zelf met gas aan de slag moet gaan!!!

Tip 9: Ontzeg ze de toegang

Heb je de rotbeestjes onder controle? Voorkom dan dat ze terugkomen. Boktorren hebben een broertje dood aan gelakt, geverfd of geolied hout. Door je houtwerk met één van deze middelen te behandelen, voorkom je dat de kevers daar eitjes op leggen.

Last van ongedierte?

Wacht niet langer, het kan nog erger worden!
Bel direct voor een afspraak.

078 – 487 845   beoordeeld met:

Hopper
Author: Hopper