Bedwants symptomen

Waarschijnlijk doet het je helemaal niets als je hoort over de cimex lectularius terwijl je verkeerde kriebels krijgt bij het woord bedwants. Nochtans zijn het dezelfde beestjes en wil niemand deze parasieten in zijn buurt. Deze vervelende diertjes, die nauwelijks groter worden dan een halve centimeter, werden vroeger in de volksmond wandluizen genoemd. Deze naam past echter niet bij het beestje want ook al is het niet veel groter dan een bedwants en bijt het even venijnig, toch is het helemaal geen luis.

Het dankt zijn naam bedwants aan het feit dat ze voorkomen in en rond bed. En ook al was men met grote zekerheid overtuigd dat deze akelige parasieten met de jaren verdwenen waren, niets is minder waar. Vooral in Amerika maar ook meer en meer in Europa zijn de diertjes weer aan hun opmars begonnen, met alle gevolgen van dien. Wat zijn bedwants symptomen en hoe kun je ze bestrijden? Na het lezen van dit artikel heeft de bedwants geen geheimen meer voor jou.

Soorten bedwantsen

Naast de meest voorkomende soort, de cimex lectularius, zijn er ook nog andere soorten maar deze komen hoogst uitzonderlijk voor in Europa. In het Westen van Afrika en Zuid Amerika is het de cimex hemipterus die de dienst uitmaakt. Zij, en enkele soortgenoten die daar voorkomen, leven niet enkel op het bloed van mensen maar ook van vleermuizen. Vaak worden roofwantsen, wiens habitat zich ook in het Westen bevindt en leven van mensenbloed, verward met de bedwants. Het grootste, en belangrijke verschil, tussen roofwantsen en bedwantsen is dat de eerste ziekten kan overbrengen, de laatste niet.

Hoe ziet de bedwants er uit?

Een volgroeide bedwants kan maximum 80 millimeter groot worden, heeft een ovaal lijfje dat bij sommige exemplaren bijna rond is en ze zijn plat. Ze hebben geen vleugeltjes en kunnen met hun kleine pootjes geen afstanden aan die meer dan 30 meter bedragen. De kleur is afhankelijk van het moment. Indien ze net bloed gegeten hebben zijn ze rood en hebben ze een gezwollen achterlijf. Wanneer ze langere tijd niet aten kleurt het lichaam roodbruin. Ligt de temperatuur van hun woongebied tussen 15 en 18 graden, kunnen ze makkelijk zes maanden overleven zonder te eten. Duikt de thermometer onder 15° dan vatten ze hun winterslaap aan en, ook al vriest het geruime tijd, vanaf het moment dat de temperatuur weer gestegen is tot meer dan 15°, komen ze weer helemaal tot leven.

Hoe kom je aan bedwantsen?

Ben je opgelucht omdat je, na een grondige inspectie van je bed, geen bedwantsen vond? Weet dat ze niet enkel daar te vinden zijn. Elk scheurtje, kiertje of gaatje in de muren en vloeren van je slaapkamer is een potentiële schuilplaats voor deze lastige klanten. Vaak komen ze ongevraagd je huis binnen met de bagage die je binnen bracht uit een exotisch land zitten ze verstopt in tweedehands houten meubelen. Gladde oppervlakken zijn het minst aantrekkelijk als toevluchtsoord maar hout en stof, zoals vloerkleedjes en kleding, zijn hun favoriete huisvesting.

Het is een aanrader om, wanneer je met vakantie gaat, de hotelkamer te controleren op bedwantsen. Ook doe je er best aan om bij je thuiskomst na een zonvakantie, je bagage zorgvuldig te controleren op ongenode geïmporteerde en vervelende gasten. Merk je dat je een hele kolonie op bezoek hebt kun je de gemeentelijke dienst inschakelen voor het verwijderen van deze parasieten.

Wanneer heb je bedwants symptomen

Bloedzuigende beestjes laten altijd sporen na en dit is bij de bedwants niet anders. Hun favoriete voederplekken zitten vooral op het bovenlichaam maar ook de rest van je lichaam is niet veilig. De pijnloze beten halen je niet uit je slaap maar kunnen jeukende bultjes veroorzaken of, in het slechtste geval, bedwants striemen. Deze striemen hebben meestal een zigzag patroon. Vooral wanneer je een allergische reactie hebt op de beet, die meestal veroorzaakt wordt door het verdovende speeksel, kunnen de bultjes groter zijn en flink gaan jeuken.

Kleine bloedvlekjes op het beddengoed of roodbruine vlekken van de uitwerpselen geven ook de aanwezigheid van ongewenste bedgasten aan. Bedwants symptomen kunnen in sommige gevallen ook erger zijn, vooral wanneer je de bultjes gaat openkrabben en zich een ontsteking ontwikkelt.

Hoe behandel je een beet van de bedwants

Na een beet verdwijnen de symptomen meestal vanzelf na een week of twee. Wanneer de beet of beten flink gaan jeuken zodat je bijna gek wordt, kun je de huisarts vragen om een verzachtende crème. Let wel op met cortisone producten want ook al zijn ze doeltreffend tegen jeuk, ze hebben de eigenschap om de huid te verdunnen. Er zijn goede alternatieven op de markt die je kunnen helpen om de jeuk of pijn te verzachten. Gaan de beten ontsteken, dan doe je er goed aan om sowieso een huisarts te raadplegen.